Työministeri Lindström esitti muutama päivä sitten, että yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien tulisi päästä eläkkeelle. Esitys on erittäin tervetullut. SDP:n kansanedustajat esittivät samaa jo heinäkuussa. Suomessa on arviolta 4 760 yli 60-vuotiasta, jotka ovat olleet vailla työtä yli viisi vuotta.
Mitä enemmän ikää on, sitä vaikeampaa on uuden työn löytäminen. Stakesin muutaman vuoden takaisessa Työllistymisen esteet -tutkimuksesta ilmenee, että jo yli 40-vuotias työtön saattoi arvioida ikänsä haittaavan työllistymistä. Samaan aikaan yhteiskunnan eliitti puhuu työurien pidentämisen puolesta, mutta käytännössä kukaan ei palkkaa iäkästä työnhakijaa. Yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien todelliset mahdollisuudet työllistyä ovat marginaaliset, joten heidän päästäminen eläkkeelle ei vähennä työvuosia. Sen sijaan eläkkeelle pääsy tukisi heitä pääsemään pois toimeentulotuen armoilla elämisestä.
Vuonna 2005 toteutetussa ”Lex Taipaleessa” eläkkeelle pääsyn rajana oli 57 vuotta. Silloin rajan ylittäneet, yli 10 vuotta työttömänä olleet 4 000 ihmistä pääsivät kertaheitolla eläkkeelle. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman tilaston mukaan pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli maaliskuussa 122 600. Uusimaan (25.8.) mukaan työttömyys kasvoi Uudellamaalla eniten yli 60-vuotiaiden keskuudessa. On kohtuutonta pitää yli 60-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä etsimässä työtä, jota heillä ei ole realistista mahdollisuutta saada. Kunniakas eläkkeelle pääseminen on ainoa inhimillinen ratkaisu.
Sipilän hallituksen linjana on ollut ennemmin kepin tarjoaminen työttömille, kuin toimivien ratkaisujen löytäminen ja työllisyyden edistäminen. On tärkeää, että työntekoon kannustetaan, mutta työttömien rankaiseminen ei ole ratkaisu. Ei varsinkaan niin kauan, kun ikäsyrjintää ilmenee työmarkkinoilla. Toivottavasti uusi Lex Taipale viedään maaliin tämän hallituskauden aikana.
Anette Karlsson
Antti Koskela