Venäjä, parrakas nainen, urheilukisat, Timo Soini, Kristillisdemokraatit ja Tahdon2013. Näitä asioita yhdistävät kysymykset: onko samaa sukupuolta olevilla pareilla oikeus avioitua keskenään ja voiko kaksi isää olla hyvät vanhemmat?
Kun viime kesänä Suomessa Tahdon2013 -kampanja oli käynnissä, Venäjä sääti lain, joka kieltää ”homopropagandan” eli homoseksuaalisuudesta kertovan informaation välittämisen alaikäisille. Venäjän säätämä laki rikkoo kansalaisten ihmisoikeuksia ja heikentää lasten hyvinvointia. Lapsi saattaa koko lapsuutensa ajan kokea olevansa epänormaali ja hämmentynyt, eikä hänellä ole oikeutta saada tukea aikuisilta. Tämä saattaa johtaa syvään masennukseen ja jopa itsemurhaan. Venäjällä myös tyrmistyttiin, kun Euroviisujen voitto meni parrakkaalle drag-artistille, Itävallan Conchita Wurstille.
Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on allekirjoittanut Brightonin julistuksen tasa-arvoisen urheilun puolesta, ja näin luvannut taistella myös seksuaalisen syrjinnän lopettamiseksi. Myöntämällä talviolympialaiset Venäjälle KOK kuitenkin hyväksyi maassa tapahtuvan syrjinnän. Hyvä usko yhteiskunnallisten olojen parantumiseen maassa kisojen myötä ei riitä. Kisoja ei tule järjestää maissa, joissa rikotaan ihmisoikeuksia.
Mutta käsittämättömät linjaukset ja ulostulot eivät tule ainoastaan itänaapurista. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta puhuu biologia ja terve järki. Kristillisdemokraattiien ehto hallitukseen lähdölle oli, ettei sukupuolineutraalia avioliittolakia eikä samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta edistetä tällä hallituskaudella. On käsittämätöntä, että yhden puolueen pääteema on varmistaa, ettei ihmisiä kohdella yhdenvertaisesti ja ettei lasten hyvinvointia laiteta etusijalle. Samalla toisen puolueen puheenjohtaja näkee tasa-arvon rakkaudessa järjenvastaisena. Kuitenkin enemmistö (58 % puolesta, 34 % vastaan) suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.
Lakivaliokunnassa SDP, Vasemmistoliitto, RKP, Vihreät sekä Kokoomuksen Jaana Pelkonen äänestivät tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit äänestivät lakia vastaan. Yli 166 000 suomalaista allekirjoitti 6 kuukauden aikana kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Enemmistön mielipide ja tasa-arvo eivät merkinneet lakia vastaan äänestäneille puolueille mitään.
Conchita Wurst sanoi, että jokaisella on oikeus olla oma itsensä, olen hänen kanssaan samaa mieltä. Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto ei ole meiltä heteroilta pois. Lapsen etu on saada rakastavat vanhemmat, heidän sukupuolestaan riippumatta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa ihmisiä kohdellaan eriarvoisesti seksuaalisesta suuntautumisesta johtuen – asiaan on saatava muutos!
Anette Karlsson