Siirry pääsisältöön

Annetaan lapsille raitis joulu

Tänä vuonna pääsin ensimmäistä kertaa seuraamaan, kuinka innoissaan pieni lapsi selaa lelukuvastoa ja odottaa joulutontun vierailua. Aamulla herätään kukonlaulun aikaan, koska yöllä tonttu on tuonut jotain kivaa lapsen kalenteriin. Joulun taika on vahvasti läsnä kodissani. Samalla muistelen omaa lapsuuttani. Silloin joulu ei ollut yhtä iloinen ja tunnelmallinen. Alkoholi oli vahvasti läsnä ja se varjosti kaikkia juhlapyhiä joulusta juhannukseen. Iloitsen siitä, että pystyn itse tarjoamaan lapselleni raittiin joulun.

Juhla-ajat ovat erityisen tärkeitä arjesta palautumiseen, niin aikuisille kuin lapsille. Joulun toivoisi olevan rauhallista ja riidatonta aikaa kaikille perheelle, mutta ongelmilla on tapana kärjistyä juhlapyhien aikaan. Vanhempien alkoholinkäyttö on lapselle ongelma paljon useammin kuin vanhemmat haluaisivat uskoa. Se mikä aikuisista tuntuu ja näyttää harmittomalta ja hauskalta, ei aina ole sitä lapsen silmin. Lievästikin päihtynyt aikuinen herättää hämmennystä ja jopa pelkoa lapsessa. Alkoholi pilaa liian monen lapsen joulun. Yllättävän moni alaikäinen kokee aikuisen alkoholinkäytön haitalliseksi. Neljäsosa lapsista on kokenut aikuisten alkoholinkäytöstä johtuvia haittoja - kaksi prosenttia jatkuvasti ja peräti 24 prosenttia joskus.

Raittiit joulut, kuten myös muut juhlat, rakentavat merkittävällä tavalla lapsen tasapainoista kehitystä ja myönteistä tulevaisuuden odotusta. Perheiden on tärkeää viettää yhteistä aikaa, niin että lapsille kehittyy turvallinen ja huolehtiva elinympäristö – niin arjessa kuin juhlassakin.

Tänä vuonna voisimme miettiä tarkkaan sitä, kuinka kostean joulun tarjoamme lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Ehkä meillekin riittäisi se terästämätön glögi juhlajuomaksi. Paras joululahja lapselle on iloinen yhdessäolo turvallisten aikuisten seurassa. Tunnetaan lämpöä lähimmäistä kohtaan ja annetaan lapsille raitis joulu!

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 21.12.2022 Itäväylässä.