Siirry pääsisältöön

Varhaiskasvatushenkilökunnalle vaate- ja kenkäkorvaus

Lapset tulevat varhaiskasvatukseen hyvin erilaisista taustoista. Osalla lapsista perusturvallisuuden puute voi olla merkittävä, ja tämä tuo lisähaasteita kasvattajien työhön. Myös erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus voi olla paikoin suurikin. Koulutettua henkilökuntaa tulee olla riittävästi, jotta lasten tarpeisiin voidaan vastata oikea-aikaisesti. Laadukas ja kaikkien lasten ulottuvilla oleva varhaiskasvatus antaa lapsille hyvän pohjan ponnistaa elämässään eteenpäin.

Tällä hetkellä varhaiskasvattajista on pula ja myös sijaispula. Porvoossa on tällä hetkellä avoinna yhteensä 100 varhaiskasvatuksen työpaikkaa. Oikea henkilöstömitoitus ei aina toteudu, mikä vaikeuttaa varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteutumista ja aiheuttaa uupumusta työntekijöissä. Tämä taas johtaa kasvattajien vaihtuvuuteen ja sijaispulaan, mikä on huolestuttavaa. Jokaisella lapsella on oikeus koulutetun varhaiskasvatuksen ammattilaisen osaamiseen.

Varhaiskasvatushenkilökunnalla, eli heillä, jotka päivittäin opettavat, kasvattavat, hoitavat ja leikkivät lastemme kanssa, on työn vaativuuteen nähden pienet palkat. He syövät samaa ruokaa kuin lapset ja yhdessä lasten kanssa, mikä onkin arvokas pedagoginen hetki. Kyseinen ateria on heille maksullinen. Se kuitenkin tarkoittaa, ettei heillä ole lounastaukoa, joka on ”omaa aikaa”, kuten monella muulla ammattiryhmällä. Lisäksi kyseinen ruoka on heille maksullinen.

Laadukas varhaiskasvatus sisältää erilaisia aktiviteetteja, joita tehdään lasten kanssa. Esimerkiksi ulkoillaan ja liikutaan lähimetsissä ja –puistoissa sekä askarrellaan, liikutaan ja maalataan sisätiloissa. Sisätiloissa tarvitaan mukavat, asianmukaiset ja hyvät vaatteet ja kengät. Lisäksi vaatteet saattavat likaantua tai rikkoutua esimerkiksi pienten lasten ruokailu ja hoitotilanteissa. Ulkoilu tapahtuu päivittäin, säästä riippumatta. Varhaiskasvatushenkilökunnalle ei kuitenkaan tarjota työvaatteita tai –kenkiä. On kuitenkin selvää, että sateessa, loskassa, pakkasessa ja lumessa on jokaisella aikuisella ja lapsella oltava hyvät, lämpimät, vedenpitävät ja mukavat vaatteet. Kaikki nämä työssä tarvittavat, usein melko kalliit, vaatteet varhaiskasvatushenkilökunta kustantaa itse. Meidän tulee ryhtyä toimenpiteisiin ammattitaitoisen varhaiskasvatushenkilökunnan saamiseksi. Olen jättänyt Porvoon kaupungille aloitteen, jossa esitän vuosittaisen sadan euron työvaate- ja kenkäkorvauksen maksamista varhaiskasvatushenkilökunnalle.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 5.2.2022 Uusimaassa.