Siirry pääsisältöön

Kolumni: Vastuullisuutta tarvitaan taudin selättämiseksi

Puolitoistavuotias vauhtitaaperoni aloitti reilu viikko sitten päiväkotitaipaleensa. Alku oli kivisempi, kun osasin odottaa. Lapsemme pelkäsi ja itki ensimmäisinä päivinä melko paljon. Päiväkodin aloittaminen on normaalissakin tilanteessa iso muutos pienelle ihmiselle. Koronarajoitukset ja kasvomaskit tekevät muutoksesta vielä suuremman. Onneksemme ammattitaitoiset varhaiskasvattajat ovat saaneet poikamme olon turvalliseksi ja päiväkotiarki sujuu mielestäni päivä päivältä paremmin.

Meiltä kaikilta löytyy erilaisia koronatarinoita – kertomuksia siitä, miten korona on muuttanut ja vaikeuttanut elämäämme. Erityisesti lapset ja nuoret ovat joutuneet kohtuuttomaan tilanteeseen menneen vuoden aikana. Meidän on annettava heille kaikki tuki ja ymmärrys, jonka voimme heille osoittaa. He ansaitsevat vastuullisia aikuisia, jotka tekevät kaikkensa taudin taltuttamiseksi. Vastuulliset aikuiset huolehtivat käsihygieniasta, käyttävät maskia ja ottavat molemmat rokotukset.

Riittävän korkean rokotuskattavuus on edellytys sille, että elämä voi palata kohti normaalia. Suomessa on otettu iso askel rokotekattavuuden lisäämisessä aloittamalla 12–15-vuotiaiden lasten- ja nuorten rokottaminen. Hallituksen tavoitteena on rokotekattavuuden nostaminen nopeasti yli 80 prosenttiin yli 12-vuotiaan väestön keskuudessa. Pidän erityisen huolestuttavana viimeaikaisia uutisia, joissa rokote- ja maskivastaista valeinformaatioita levittäviä aikuisia on eri puolilla Suomea liikkunut koulujen pihoilla ja jopa pyrkinyt kouluun sisään aiheuttamaan häiriötä. Rokotevastaisuuden ilmenemistä pitää Suomessa päättäväisesti torjua ja kitkeä lisäämällä tutkittuun lääketieteelliseen tietoon perustuvaa informaatiota. Kuten muutkin vaaralliset tartuntataudit, myös korona ja siihen liittyvä petollinen long covid, voidaan voittaa laumasuojaa vahvistamalla. Suomesta on hävitetty rokotusten avulla useita vaarallisia tauteja. Se todistaa, että siinä missä tuhkarokko aiemmin, myös korona voidaan ajaa pois yhteiskunnastamme.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 23.8.2021 Uusimaassa.