Siirry pääsisältöön

Suomeen saatiin tulevaisuushallitus

Kevät on ollut vaalientäyteistä aikaa, kun ensin käytiin eduskuntavaalit ja heti perään eurovaalit. SDP sai eduskuntavaaleissa eniten kansanedustajia, joten puolueen puheenjohtaja Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Kaikkien puolueiden kanssa käytiin keskustelut, kuten asiaan kuuluu. Tämän keskustelun pohjalta löydettiin kumppanit, joiden kanssa yhteinen näkemys oli mahdollista löytää. Ilman yhteistä näkemystä ja visiota tulevaisuudesta ei hallitusohjelmaa tai toimivaa hallitusta saada muodostettua. Kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien ja puolueiden toimielinten tulee hyväksyä ohjelma, jotta sen tavoitteita saadaan ajettua maaliin kauden aikana.

Tällä kertaa yhteinen näkemys löytyi viiden puolueen (SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP) kesken. Hallitusohjelma valmistui aikataulussa ja viime viikolla Suomi sai uuden hallituksen, kun Rinne I aloitti työnsä. Vaikka julkisessa keskustelussa ja myös Loviisan Sanomien mielipiteessä (LS 7.6.) on annettu ymmärtää, että prosessissa olisi tapahtunut jotain outoa, ei niin ole tapahtunut. Näin on aina toimittu. Viime kaudella yhteinen näkemys sattui löytymään kolmen suurimman puolueen kesken, sitä ennen kuuden puolueen kesken jne. Viime kaudella erikoisuuksia nähtiin useaan otteeseen kun yksi hallituspuolue hajosi ja osa porukasta jatkoi hallituksessa ilman mitään virallista käsittelyä, kun ensin erokirjettä oltiin viemässä lentokoneella ja sitten poltettiin saunassa ja kun kansanedustajat loikkivat puolueesta toiseen.

Palkansaajat, eläkeläiset, opiskelijat, vähävaraiset, sairaat, vammaiset ja lapsiperheet joutuivat kokemaan kylmää kyytiä. Kovan leikkauspolitiikan ja rikkaiden mielistelyn aika on vihdoin ohi. Oikeudenmukaisuuden aika on täällä. Nyt Suomella on tulevaisuushallitus, joka investoi ihmisiin ja hyvinvointiin. Koulutukseen panostetaan, eriarvoisuutta ja köyhyyttä torjutaan, terveyseroja kavennetaan ja luottamus palautetaan työmarkkinoille. Tasa-arvo näkyy myös vahvasti Rinteen hallituksessa, sillä 19 ministeristä 11 on naisia.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 13.6.2019 Loviisan Sanomissa.