Siirry pääsisältöön

Yhteiskunnan turvaverkkoa tiivistettävä

Kaikki tarvitsevat joskus apua, siksi meillä tulee olla toimiva turvaverkko, jonka läpi kukaan ei pääse tippumaan. Seuraavalla hallituskaudella sosiaaliturvaa tulee uudistaa. Sosiaaliturvan tulee olla jatkossakin syyperusteista ja kannustavaa, mutta esimerkiksi toimimattomasta aktiivimallista on luovuttava. Uudistuksen edetessä tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden ihmisten (kuten esimerkiksi sijoitetut lapset, omaishoitajat ja pienyrittäjät) aseman parantamiseen, joiden turvaverkko on tällä hetkellä heikko.

Perhehoitajan saaman palkkion suuruus ja lapsesta maksettava kulukorvaus vaihtelee kunnittain. Sama tilanne on omaishoitajilla, joiden erityisenä ongelmana on myös se, että monet tekevät arvokasta omaishoitotyötä ilman minkäänlaista korvausta. Perhehoitajien ja omaishoitajien kohdalla tarvitaan valtakunnalliset kriteerit ja toimintaohjeet. Ei ole tarkoituksenmukaista, että tuen suuruus vaihtelee asuinpaikan perusteella. He tekevät mittaamattoman arvokasta työtä ja meidän päättäjien on arvostettava sitä työtä, jota he tekevät vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä.

Sijoitettu lapsi on nykytilanteessa eriarvoisessa asemassa muihin lapsiin verrattuna. Kulukorvaus ei riitä lapsen ansaitsemaan lomaan ja leireihin. Monet perhehoitajat maksavat omasta palkkiostaan lapsen lomamatkan, mutta kaikilla perhehoitajilla ei ole siihen mahdollisuuksia. On väärin, että sijoitetut lapset jäävät näin eriarvoiseen asemaan. On erityisen tärkeää antaa sijoitetulle lapselle turvallinen koti, jossa saa elää ihan tavallista perhe-elämää. Elämää, johon harrastukset, perheen yhteiset lomat ja lasten leiriviikot kuuluvat.

Tiedän oman perheeni kokemuksista, että yksinyrittäjän elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista. Elämä vaikeutuu todella, jos yrittäjä sairastuu - kukaan ei tee töitä sillä aikaa, eikä laskutettavia tunteja tule. Sama tilanne koskee pienyrittäjiä, joiden lapsi sairastuu. Nämä ovat vain muutamia pienyrittäjien kokemia ongelmakohtia, mutta sosiaaliturvauudistuksen edetessä tulee kyseisen ryhmän tilanne huomioida kokonaisvaltaisesti.

Kun varmistamme, että yhteiskunnan turvaverkko on riittävän tiivis, ei kukaan tipu siitä läpi. Jokaiselle ihmiselle, vauvasta vaariin annetaan aidot mahdollisuudet kouluttautua, työskennellä, perustaa perhe ja tavoitella unelmiaan. Tämä on pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvuus, jota meidän tulee vaalia. Keskustan, Kokoomuksen, Sinisten (aiemmin Perussuomalaisten) yksityistämisviiman, julkisen sektorin alasajon ja sopimusyhteiskunnan murentamisen aika on nyt ohi - muutoksen aika on täällä. Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä.

Anette Karlsson