Uhkailu, riitely ja oman edun tavoittelu on noussut uusiin ulottuvuuksiin. Hallituksen pakkopaketit, vähävaraisten kurittaminen ja viimeisimpänä sote-soppa ovat osoitus siitä, että demokratia ja päätöksenteko on rikki. On hyvä muistaa, että sosiaali- ja terveysuudistus loi haasteita myös viimekauden parlamentaariselle ryhmälle, jossa kaikki eduskuntapuolueet olivat mukana, mutta mikään ei vedä vertoja kolmen ässän ”sullemulle”-ryhmälle.
Sosiaali- ja terveysuudistus ajoi hallituksen kriisiin. Hallituksen kaatuminen ei ollut kaukana – oppositiopuolueista Rkp:n ja Kd:n arvailtiin nousevan Sipilän uuteen hallitukseen, mikäli Stubb olisi lähtenyt kävelemään. Yömyöhään kolme ässää löysivät sote-sovun: Keskusta sai maakuntahallinnot, Kokoomus sai “raha seuraa varakkaita” -järjestelmän ja Perussuomalaiset ministerit saivat jatkaa Audin-kyydissä istumista. Kaikki ovat siis voittajia. Vai ovatko?
Vuonna 2010, porvarihallituksen toimesta, naapurimaassamme Ruotsissa otettiin käyttöön niin sanottu “raha seuraa potilasta” -malli. Järjestelmä on muutamassa vuodessa osoittautunut monin tavoin ongelmalliseksi ja eriarvoisuus on lisääntynyt Ruotsissa. Asiakaslähtöisyys kasvoi ja jonot hieman lyhenivät – varakkaiden ja hyvinvoivien näkökulmasta. Vähävaraisten ja sairaiden palvelut puolestaan heikkenivät – palvelut hävisivät alueelta, byrokratian kanssa ilmeni ongelmia ja avun saanti vaikeutui.
”Raha seuraa potilasta” -malliin siirtyminen muuttaa myös yksityisen terveydenhuollon asemaa merkittävästi. Tällä hetkellä yksityinen täydentää julkista palvelua, tulevaisuudessa se on vähintäänkin julkisen palvelun rinnalla. Suuret ylikansalliset yritykset hyppivät onnesta ja veroparatiiseissa aurinko paistaa. Iso osa julkisesta rahasta kulkeutuu siis tulevaisuudessa vaativien ja osaavien asiakkaiden mukana yksityisille hoivayrittäjille. Siitä riippumatta, kuinka tarpeellinen hoito loppupeleissä on.
Terveydenhoidon eriarvoisuus on Suomessa tunnettu tosiasia – vähävaraisten ja työttömien on jo nyt vaikeampi saada terveydenhuollon palveluja kuin varakkaiden ja työssäkäyvien. Miksi siis otamme naapurimaan mallin käyttöön, joka todistetusti kasvattaa sosioekonomisia terveyseroja entisestään? Tässä ollaan tekemässä historiallista muutosta, kaikkien kansalaisten saavutettavissa olevat julkiset palvelut ollaan korvaamassa yksityisillä voittoa tavoittelevilla yrityksillä.
Maassamme tapahtuu määrätietoinen ja ideologinen hyvinvointivaltion murentaminen. Ennen vaaleja ainoastaan Kokoomus kannatti yksityistämistä ja sopimusyhteiskunnan murentamista. Ennen vaaleja kukaan ei halunnut kurittaa ikäihmisiä ja lapsiperheitä. Suomalaiset eivät antaneet Keskustalle, Kokoomukselle ja Perussuomalaisille mandaattia rikkoa sopimusyhteiskuntamme ja yksityistää terveydenhuoltomme tai oikeutta kurittaa lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Suomalainen hyvinvointivaltio ja sen kansalaiset tarvitsevat puolustajan – nyt ja tulevaisuudessa.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 10.11.2015 Uusimaassa.