Maan hallitus julkaisi (27.5.) suuntaviivat Suomelle. Minusta tuntuu kun olisin herännyt Nottinghamissa, ilman Robin Hoodia – valtakunnassa jossa köyhät on laitettu maksumiehiksi. Hallituksen megaluokan leikkaukset kohdistuvat lapsiin, opiskelijoihin, vähävaraisiin, ikäihmisiin ja sairaisiin. Varakkaat pääsevät kuin koira veräjästä. Heitä hallitus ei halunnut mukaan talkoisiin.
Juhlapuheet lasten tulevaisuuden turvaamisesta vedettiin viemäristä. Päiväkotiryhmiä ja luokkakokoja suurennetaan ja lapsilisän indeksikorotus poistetaan. Nämä toimet maksavat moninkertaisesti tulevaisuudessa. 1990-luvun laman jälkeen tämä jo todettiin. Lastensuojelun kotiapuun panostaminen on tärkeää, mutta se ei lämmitä kun samaan aikaan heikennetä lasten asemaa yhteiskunnassa. Suomea ei saada kuntoon leikkaamalla koulutuksesta ja lapsista!
Sairastaminen ja ikääntyminen ei kuulu uuden hallituksen efektiivisyysyhteiskuntaan. Lääkekorvauksista säästetään ja laitoshoidon sekä palveluasumisen asiakasmaksuja nostetaan. Kelan tutkimukseen (2013) vastanneista joka kymmenes kertoi jättäneensä ostamatta lääkkeitä viimeisen vuoden aikana, koska heillä ei ollut niihin varaa. Hallituksen suunnitelmat heikentävät vähävaraisten useita sairauksia sairastavien ikäihmisten asemaa entisestään. Tilannetta ei paljon lämmitä omaishoitajien vapaapäiviin osoitetut lisäresurssit.
Kuten Nottinghamissa myös Suomessa rikkaat kulkevat kärryissä ja köyhät paljain jaloin. Joukkoliikennetukia leikataan ja ajoneuvoveroa kiristetään. Bussilinjoja lakkautetaan ja henkilöauton vuosikustannus nousee – myös minun Corollani ylläpito kallistuu. Onneksi rikkailla on mahdollisuus ostaa hienoja ja kalliita autoja hieman edullisemmin autoveron keventyessä.
Kiitän hallitusta sitoutumisesta 2020 ilmastotavoitteisiin, hiilenkäytön luopumisesta energiatuotannossa ja fossiilisen tuontienergian korvaamisesta kotimaisella uusiutuvalla energialla. Mutta mistä hallitus sai käsityksen, että turve on uusiutuva ja puhdas energiamuoto? Miksi hallitus ei leikannut ympäristölle haitallisista tuista vaan kohdisti megaleikkaukset koulutukseen ja lapsiin?
Vähemmistöt jäivät vähemmistöön. Saamelaisten asioita, naisten ja miesten palkkaeroja sekä ruotsinkielisten palveluiden turvaamista sosiaali- ja terveysuudistuksessa ei mainittu sanallakaan. Hallituksen ohjelma ei ole oikeudenmukainen eikä sen leikkaukset kohdistu tasaisesti kaikkiin väestöryhmiin, vaikka Keskustan Sipilä niin kovasti selitteli. Vähävaraisilla ja heikommassa asemassa olevilla on edessä neljä kylmää vuotta. Ehkä Robin Hood vielä saapuu jakamaan yhteiskunnan varat oikeudenmukaisemmin kuin miltä nyt näyttää.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 10.6.2015 Vantaan Sanomissa.