Siirry pääsisältöön

Maksuhäiriö ei saa johtaa asunnottomuuteen

Kaikilla on oltava oikeus turvalliseen ja ihmisarvoiseen asumiseen. Asunnottomuus loukkaa ihmisarvoa ja se on poistettava määrätietoisilla toimenpiteillä. Yksi syy asunnottomuuteen on kotivakuutuksen puute. Enemmistö vuokranantajista vaatii kotivakuutuksen, jotta vuokrasuhde voi syntyä. On kuitenkin olemassa ihmisryhmä, joille kotivakuutusta ei myönnetä.
Maksuhäiriömerkintä saattaa johtaa tilanteeseen, jossa ihminen ei saa kotivakuutusta. Tämä puolestaan johtaa siihen, että ihminen ei saa vuokra-asuntoa. Maksuhäiriömerkinnän voi saada yhdestä maksamatta jääneestä puhelinlaskusta tai vuokrarästistä. Luottotietojen menettäminen estää asunnon saamisen vapailta markkinoilta, sillä maksuhäiriömerkinnän saanutta pidetään usein epäluotettavana vuokralaisena, vaikka merkinnän takana olisivat edellisen puolison tai vanhemman talousongelmat. Ilman kotia on haasteellista selvitä taloudellisista ja muista ongelmista. Arjen pohja puuttuu ja ihminen elää jatkuvassa epävarmuudessa.
Monet vakuutusyhtiöt käyttävät Suomen Asiakastieto -palvelua, jonka kautta vakuutuksen hakijan maksuhäiriömerkinnät tarkastetaan. Maksuhäiriömerkintöjen vakavuus on jaettu viiteen eri luokkaan. Vakavimman luokituksen saava ihminen on luottotiedoton. Useat vakuutusyhtiöt eivät myönnä vapaaehtoisia vakuutuksia, kuten esimerkiksi koti- tai tapaturmavakuutuksia luottotiedottomille.
Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan noin 360 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Yli 60 % maksuhäiriömerkinnän saaneista ovat 25-39-vuotiaita miehiä. Taantuman heikentämä työllisyys on osasyy lisääntyneille maksuhäiriömerkinnöille.
Ihmisten asunnottomuus on otettava vakavasti. Päättäjien on ryhdyttävä toimiin asunnottomuuden vähentämiseksi. Yksi mahdollinen keino voisi olla vuokra-asunnolle myönnettävä valtiontakaus, jonka avulla maksuhäiriöinen saisi kotivakuutuksen. Valtion on myös perustettava oma perintätoimisto ja sen myötä muiden perintätoimistojen toiminta on estettävä. Kenenkään ei tulisi joutua kodittomaksi kotivakuutuksen takia!
Anette Karlsson
Lokakuun 17. päivänä on asunnottomien yö.