Siirry pääsisältöön

Suomen väkivaltaongelmaan puututtava!

– Suomen on heti ratifioitava Istanbulin sopimus ja ryhdyttävä konkreettisiin toimiin lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemiseksi, vaatii Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden puheenjohtaja Anette Karlsson.

Suomi on allekirjoittanut vuonna 2011 Istanbulin sopimuksen, eli Euroopan Neuvoston luonnosteleman yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Suomi ei ole vielä ratifioinut sopimusta. Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan Suomi on toisella sijalla väkivallan määrässä EU:ssa. Tutkimuksen mukaan 47 % suomalaisnaisista on kokenut joko fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

– Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on yleinen, mutta edelleen vaiettu ja piiloteltu ongelma. Suomessa noin 90 % väkivaltaa kokeneista ovat naisia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Suomessa on myös miehiin kohdistuvaa lähisuhde- ja perheväkivaltaa. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Kaikkien ihmisten koskemattomuutta on kunnioitettava, painottaa puheenjohtaja Karlsson.

Sosiaali- ja terveysministeriön (2009) selvityksen mukaan on arvioitu, että väkivallasta aiheutuvien välittömien kustannusten summa on noin 90 miljoonaa euroa vuodessa. Välillisesti väkivallasta aiheutuu jopa kaksinkertainen määrä kustannuksia. Ongelmien ennaltaehkäisy on sekä yhteiskunnalle että yksilölle edullisempaa.


Kannanotto on julkaistu 8.3.2014 Demari.fi -verkkolehdessä.