Siirry pääsisältöön

Kolumni: Seniorimatkailun mahdollisuudet

Katselimme vanhoja valokuvia taaperoni kanssa ja mietin, kuinka onnekas olen ollut saadessani lapsena istua äitini, isoäitini ja isomummini vieressä – neljä sukupolvea samassa kuvassa. Myös lapsellani on ilo kokea sama. Muistan, kuinka istuimme isomummini kanssa keinutuolissa, ja hän kertoi matkoistaan maailmalla. Nykypäivänä ikääntyneet elävät aiempaa pidempään ja he ovat sekä terveempiä että varakkaampia kuin aiemmat sukupolvet. Ikääntyneiden joukossa on paljon aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat palveluita ja elämyksiä.

Tutkimusten mukaan ikäihmiset matkailevat useimmiten kotimaassa. Heitä kiinnostaa historialliset kohteet, luonto ja turvallisuus. Lisäksi he arvostavat esteettömyyttä, laadukkaita palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä. Itä-Uudellamaalla on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä alueena, joka houkuttelee entistä enemmän seniorimatkustajia. Saaristomme ja luontomme on erittäin kaunis. Lisäksi Porvoon vanha kaupunki ja Loviisan Svartholman merilinnoitus ovat merkittäviä historiallisia kohteita, jonne jokaisen tulisi ainakin kerran elämänsä aikana suunnata. Näiden lisäksi alueemme kuntien kylistä löytyy uskomattoman kauniita kirkkoja. Strömforsin ruukki on myös näkemisen arvoinen paikka. Näiden lisäksi jokaisella alueen asukkaalla on varmasti mielessä monta kohdetta, jotka ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia.

Turvallisuuden tunne on erittäin tärkeää ikääntyneille matkaajille, ja se nousikin uudella tavalla matkailijoiden mieliin korona-aikana vaikuttaen matkakohdevalintoihin. Tämä on tärkeää huomioida alueemme markkinoinnissa. Seniorimatkailuun panostaminen on kannattaa. Ikääntyneiden pysyminen aktiivisena edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää syrjäytymistä. Lisäksi se ylläpitää paikallista kulttuuria ja lisää työpaikkoja. Ikääntyneet matkailevat myös sesongin ulkopuolisena aikana, mikä edesauttaa yritysten ympärivuorokautisia tuloja. Toivon, että Itä-Uudenmaan kunnissa osataan ymmärtää seniorimatkailun mahdollisuudet ja että alueen kunnat luovat yhdessä seniorimatkailun strategian, jonka avulla koko alueen vetovoimaa lisätään ikääntyneiden matkailijoiden keskuudessa.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 24.7.2022 Uusimaassa.