Siirry pääsisältöön

Kesäkolumni: Lomalla ei tarvitse suorittaa

Suomen kesä on kauneimmillaan ja monen kalenterissa lukee seuraavien viikkojen kohdalla loma. Irtautuminen hektisestä arjesta tekee jokaiselle hyvää. Joskus se kuitenkin on vaikeaa. Lomaa odotetaan innolla, mutta sitä stressataan myös. Työsuorittamisesta siirrytään lomasuorittamiseen. Odotukset ovat korkealla. Kesälle on paljon suunnitelmia. Kaikki pitää ehtiä tehdä muutamien viikkojen aikana - käydä sukuloimassa, luoda lapsille unohtumattomia elämyksiä, lenkkeillä, lukea, siivota varasto jne. Nopeasti koko loma on suunniteltu täyteen kaikenlaista ohjelmaa, eikä aikaa pelkälle olemiselle enää ole. Aivot ja kroppa tarvitsevat lepoa - mahdollisuuden herätä aamulla hitaasti ja vain olla. Päiviä, jolloin ei ole kiire minnekään.

Jatkuvasti liikkeessä olevassa yhteiskunnassa pahoinvointi ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Yhä useampi suomalainen uupuu työssään. Tuntuu, että meidän “täytyy” olla kiireisiä, jotta voimme osoittaa kaikille, kuinka tärkeitä ja arvokkaita olemme. Informaatioähky on monelle tuttua, mutta neurobiologien mukaan meidän on silti vaikea tunnistaa aivojen ylikuormittuminen. Onko 24/7 yhteiskunnassa hyväksyttävämpää ajaa itsensä piippuun muutamaan otteeseen, kuin saada laiskan leima otsaan?

Ajan ottaminen itselle ja läheisille ei ole laiskuutta. Se on viisautta. Lomalla ei tarvitse suorittaa. Lomalla saa vain olla ja nauttia elämästä - kävellä paljasjaloin ja pulahtaa uimaan. Suomalaisten uimataito on korkealla tasolla kansainvälisesti vertailtuna. Silti kaikki suomalaiset eivät osaa uida. Aikuisille on tarjottava enemmän mahdollisuuksia oppia uimaan, jotta myös he pääsevät nauttimaan veden tuomasta ilosta ja vapaudesta. Tunteesta, jonka me kaikki uimataitoiset muistamme lapsuudesta. Jokainen uimataidolla estettävissä oleva hukkumistapaus on tavoittelemisen arvoinen. Varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa pitää panostaa entistä enemmän lasten uintimahdollisuuksiin. Jokaisella lapsella pitää olla aito mahdollisuus oppia uimaan. Uimataito on halpa, mutta toimiva henkivakuutus tuhansien järvien Suomessa. Kaikki te, jotka voitte lomailla nyt kesällä - nauttikaa lomasta, antakaa itsellenne aikaa ja pitäkää huolta toisistanne. Ihanaa kesää kaikille!

Anette Karlsson


Kolumni on julkaistu Uusimaassa 6.7.2019