Siirry pääsisältöön

Ihminen on luotu luontoon

Elämä on nykyään yhtä suorittamista. Kaikilla on jatkuva kiire ja stressi. Nyky-yhteiskunnassa meidän “täytyy” olla kiireisiä, jotta voimme osoittaa kaikille, kuinka tärkeitä ja arvokkaita olemme. Elinympäristö kannustaa, tai jopa painostaa meitä jatkuvaan suorittamiseen - opiskelemme, teemme töitä, suunnittelemme vapaa-ajan ja loman tarkkaan, jotta kaikki varmasti onnistuu ja mitään ei jää tekemättä.
Työurien pidentämisestä, opiskeluaikojen lyhentämisestä ja kilpailukyvyn lisäämisestä puhutaan jatkuvasti. Meiltä vaaditaan koko ajan enemmän, mikä on lisännyt pahoinvointia ja mielenterveysongelmia. Informaatioähky on monelle tuttua, mutta neurobiologien mukaan meidän on silti vaikea tunnistaa aivojen ylikuormittuminen. Onko 24/7 yhteiskunnassa hyväksyttävämpää ajaa itsensä piippuun muutamaan otteeseen, kuin saada laiskan leima otsaan?
Elinympäristö vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta. Luonto merkitsee suomalaisille paljon, mutta viime vuosikymmeninä yhteiskunnan muutokset ovat pikkuhiljaa heikentäneet luontosuhdettamme, erityisesti lasten ja nuorten luontosuhdetta. Lapsen luontosuhde ei synny automaattisesti kuten ennen vanhaan, kun muuta tekemistä ei ollut tarjolla. Luonto ei enää kutsu samalla tavalla kuin ennen. Meidän aikuisten on varmistettava, että myös digiajan lapsilla on mahdollisuus kokea luonto samalla tavalla kuin me saimme kokea luonnon omassa lapsuudessamme.
Kaupunkien kasvaminen ja tiivistyminen asettaa haasteita luonnonympäristöjen suojelemiselle ja viheralueiden rakentamiselle. Samaan aikaan meillä on ratkaistavana globaaleja ongelmia, kuten ilmastonmuutos. Nykymaailmassa on erityisen tärkeää suojella arvokkaita luontoalueita, kuten Porvoossa Gammelbackan puistometsää.
Tällä hetkellä suunnitellaan täydentävää asuinrakentamista Gammelbackan metsäalueelle. Alueelle tulee 12 omakotitaloa, jos suunnitelma hyväksytään. Metsä on jo nykyisellään varsin pieni - lenkkipolku metsän ympäri on noin 5 kilometriä. Asutusta tulee vastaan joka suunnalta nopeasti. Minulle ja monelle muulle alueen asukkaalle metsä on elintärkeä paikka, joka lisää hyvinvointia ja onnellisuutta. Metsää pitää suojella!
Anette Karlsson
Kolumni on julkaistu 1.7.2017 Uusimaassa.