Porvoon kouluverkkoselvitysryhmän väliraportti julkaistiin kesäkuun alussa, jonka jälkeen keskustelu itäisen alueen kouluista on ollut vilkasta. Selvityksessä esitetään, että ruotsinkielinen Sannäs skola, suomenkieliset Ilolan koulu ja Epoon koulu lakkautettaisiin. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei itäisellä alueella olisi yhtään koulua tulevaisuudessa, eli 96 lasta Sannaisista, 64 lasta Ilolasta ja 47 lasta Epoosta kuljetettaisiin jatkossa Porvoon keskustaan.
Monelle pienelle lapselle kyseinen matka on todella pitkä – osalle lapsista edestakainen matka olisi jopa 40 kilometriä, mutta ajassa matka on vieläkin pidempi. Pitkä ja raskas koulumatka saattaa aiheuttaa lapsille ylimääräistä stressiä, mikä voi johtaa heikentyneisiin oppimistuloksiin ja hyvinvoinnin heikkenemiseen. Minun koulumatkani oli kahdeksan kilometriä yhteen suuntaan, mutta matka kesti joskus jopa tunnin. Syynä oli se, että aamuisin olin aina ensimmäinen kyytiin tulija ja iltapäivällä viimeinen, joka pääsi kotiin. En edes halua kuvitella miltä olisi tuntunut, jos koulumatka olisi ollut tuplasti pidempi.
Monet nuoret pariskunnat, kuten minä ja mieheni, muuttavat Porvooseen koska kaupunki on turvallinen ja luonnonläheinen. Porvoon kylärakenneohjelman (11.6.2014) mukaan kaupunki keskittää kylissä tarjottavia palveluja pääsääntöisesti palvelukyliin, joita ovat muun muassa Ilola ja Epoo. Koulujen sulkeminen kyseisissä kylissä on täysin valtuuston hyväksymän kylärakenneohjelman vastaista. Lisäksi itäisessä osassa kaupunkia toimii ainoastaan yksi ruotsinkielinen koulu, jonka lakkauttaminen olisi lyhytnäköistä.
Suomi on kaksikielinen maa ja kaksikielisten kansalaisten määrä lisääntyy jatkuvasti. Kaksikieliset sivistyskeskukset ovat tulevaisuutta, myös Porvoossa. Kieliryhmien yhteiset koulurakennukset mahdollistavat koulujen säilymisen pienissä kylissä. Lisäksi tiiviimpi yhteistyö tuo paljon synergiaetuja ja mahdollisuuksia.
Itäisen alueen perheiden ja lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi on vastuullista, että Porvoon päättäjät toimivat sen puolesta, että itäisellä alueella on myös tulevaisuudessa koulu, jossa sekä suomen- että ruotsinkieliset lapset voivat opiskella.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 16.9.2016 Uusimaassa.