Siirry pääsisältöön

Yhä Loviisa 3:n kannalla

Saimme helmikuun lopussa mahdollisuuden vierailla Loviisan ydinvoimalassa. Vierailu oli mielenkiintoinen ja silmiä avaava. On selvää, että Loviisan voimalassa työskentelee osaavaa väkeä ja toimintaa on kehitetty jatkuvasti. Voimala työllistää noin 500 henkilöä, joista kolmasosa on loviisalaisia. Loput työntekijöistä asuvat lähikunnissa, kuten Kotkassa, Kouvolassa ja Porvoossa. Voimala on merkittävä työllistäjä alueella.
Vierailun aikana tutustuimme voimalan turvallisuuskysymyksiin sekä matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitusluolaan. Eräs vierailulle osallistunut nuori kysyi, onko ydinvoimala-alueella turvallista ja onko alueella säteilyvaaraa. Meille selvisi, ettei voimalalla ole säteilyvaaraa, ja että itse asiassa esimerkiksi Kotkassa on korkeampi säteilyvaara maaperässä olevan radonin takia, kuin ydinvoimala-alueella. Jätteidenkin säteilytaso vaihtelee ja tilannetta mitataan tarkasti.
Hämmästelimme sitä, ettei Fortum ole vielä jättänyt lupahakemusta hallitukselle Loviisa 3:n rakentamiseksi. Helsingin Sanomat uutisoi (23.10.2014), että Loviisa 3:n lupahakemus ollaan mahdollisesti jättämässä tällä hallituskaudella. Suomen hallituksen suunnalta olisi vastuullista viestiä Fortumille, että lupahakemus Loviisa 3:n rakentamiseksi hyväksytään, jos sellainen hallituksen käsittelyyn tulee. Ruotsi ajaa omia ydinvoimaloitaan alas ja on selvää, että kylmillä talvipakkasilla naapurimaan vähennetty energiantuotanto tulee vaikuttamaan myös meihin.
Uusiutuvaan energiaan tulee panostaa, mutta siirtymäkauden yli ei päästä toivomalla. Loviisassa on olemassa rakenteet ja osaaminen, jota onnistuneessa voimalahankkeessa tarvitaan. Lisäksi Loviisa 3:n ydinjätteen loppusijoituspaikka on jo olemassa. Suomen energiaomavaraisuuden varmistamiseksi olisi keskeistä saada Loviisa 3-hanke käyntiin mahdollisimman pian. Toivottavasti Keskusta ja Kokoomus eivät taas tee samaa virhettä kuin vuonna 2010 vaan ymmärtävät, että Loviisa 3 on järkevä ja koko Suomen kannalta tarpeellinen hanke.
Anette Karlsson ja Sofia Nevalainen