Siirry pääsisältöön

Kolumni: Miks mä näytän tältä?

Alkuvuodesta monet lupaavat panostaa hyvinvointiin lisäämällä liikuntaa ja vähentämällä makeisia. Usein lupaus unohtuu kevään mittaa, kunnes kesähelteet kolkuttaa ovelle. Ulkonäköön ja painoon liittyvät huolet ovat yleisiä. Sosiaalisen median aikakautena paineet ovat lisääntyneet. Erityisesti nuoret murehtivat ulkonäköön liittyviä kysymyksiä päivittäin. Sosiaalinen media on vaikuttanut nuorten itsetuntoon monella tapaa. Täydellisen kuvan metsästys stressaa erityisesti tyttöjä. Ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet myös poikien keskuudessa. Tietynlaisen ulkonäkömuotin tavoittelu ajaa hillittömään itsensä tarkkailuun, joka nakertaa itsetuntoa ja henkistä terveyttä. Mielenterveysongelmat ovat kouluterveyskyselyn mukaan lisääntyneet porvoolaisten ja loviisalaisten yläkoululaisten keskuudessa. Loviisassa erityisesti poikien mielenterveys on heikentynyt viimeisten vuosien aikana.

Köyhän perheen lapsi voi kokea enemmän paineita kuin muut, sillä lapset osaavat lukea symbolisia merkkejä todella hyvin - kalliit merkkivaatteet tunnistetaan ja rikkinäiset tai likaiset vaatteet voidaan kokea häpeällisiksi. Nyky-yhteiskunnassa kuluttaminen on olennainen osa kaikenikäisten arkista elämää. Kuluttamisen avulla pyritään toisaalta erottautumaan joukosta ja korostamaan omaa persoonallisuutta, mutta samalla myös osoittamaan ympäröivälle maailmalle mihin joukkoon ja yhteiskuntaluokkaan kuulutaan.

Jokainen meistä on varmasti joskus kysynyt itseltään: “miksi mä näytän tältä”. Kehostamme löytyy aina pientä tai suurta vikaa, jota yritämme muuttaa ja muokata pois - täydellisemmäksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että me aikuiset olemme esimerkkejä lapsille ja nuorille. He oppivat meiltä miten omaa kehoa tulee kohdella ja taidon hyväksyä ja rakastaa itseään sellaisena kuin olemme. Itsensä hyväksyminen ja kauniiksi kokeminen on yhteydessä hyvään itsetuntoon, mikä heijastuu positiivisesti ihmissuhteisiin ja mielialaan. Kuinka lapsi oppii hyväksymään kehonsa ja rakastamaan itseänsä, jos me aikuiset roolimallit emme sitä tee? Katso peiliin ja ole ylpeä itsestäsi - sillä sinä olet kaunis!

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 26.7.2020 Uusimaassa.