Siirry pääsisältöön

Viisi itsehallintoaluetta vai mammuttimaakunta?

Maan hallitus uudistui, mutta ohjelma pysyi samana. Näin ollen sote-uudistus etenee samoilla raiteilla, kuin aiemmin. Tavoitteena on, että vuoden vaihteessa on tiedossa millaisella mallilla sosiaali- ja terveysuudistusta lähdetään valmistelemaan Uudellamaalla. Meille itäuusmaalaisille kyse ei ole mistään pienestä ja merkityksettömästä asiasta. Kyse on siitä, tuleeko meistä osa suurta, noin 1,7 miljoonan asukkaan, maakuntaa vai saammeko pitää päätösvallan omissa käsissä. Ministeriön asettaman selvitysryhmän kaupunginjohtajat näyttävät kallistuvan viiden itsehallintoalueen kannalle. Samaan ratkaisuun Uudenmaan alueen sosialidemokraatit ovat päätyneet syksyn mittaisen selvitystyön jälkeen. Kyseinen malli tarkoittaa sitä, että alue jaetaan viiteen itsehallintoalueeseen: Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Helsinki ja Länsi-Uusimaa.

Kyseisessä mallissa meidän alue (eli Porvoo, Sipoo, Askola, Loviisa, Myrskylä, Pukkila ja Lapinjärvi) on Uudenmaan pienin, noin 100 000 asukkaan alue. Emme kuitenkaan olisi maan pienin alue. Alueellamme toimii yksi sairaala, jonka päivystys palvelee noin 15 000 alueen asukasta vuodessa. Sairaalan tulevaisuuden turvaaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Paras keino varmistaa, että toimivat erikoissairaanhoidon palvelut ovat tarjolla myös meidän alueen asukkaille on varmistaa, ettei HUS:ia pilkota. Tämä tarkoittaa sitä, että useamman itsehallintoalueen mallissa tarvitaan erillislainsäädäntöä HUS:n tehtävistä ja asemasta. HUS:n aseman tulee olla sellainen, että itsehallintoalueiden ei tarvitse kilpailuttaa HUS:lta hankittavia palveluja.

Viiden itsehallintoalueen mallissa päätösvalta meille kaikille tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista (kuten vanhustenhoidosta, lastensuojelusta ja perhepalveluista) pysyy lähellä asukasta. Perusterveydenhuollon säilyminen täysin omissa käsissä takaa myös sen, että voimme itse päättää mitä palveluita on missäkin tarjolla. Yhteistyöllä voimme löytää toimivia, kustannustehokkaita ja asukkaiden palveluita parantavia ratkaisuja.

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 17.12.2019 Loviisan Sanomissa.