Siirry pääsisältöön

Anna lapselle raitis joulu

”Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo. Nyt sitä saa, nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo.” Näin kuuluvat tunnetun joululaulun sanat. Monelle suomalaiselle joulu on iloista aikaa - ostetaan lahjoja, koristellaan koti ja syödään yhdessä hyvää ruokaa. Valitettavasti joulu ei merkitse kaikille iloa ja vatsantäyteistä aikaa. Suomessa on yli 150 000 köyhyydessä elävää lasta.

Monella lapsella voi olla lämmin ja iloinen joulu, vaikka rahaa olisi niukasti. Lapset kokevat kuitenkin ulkopuolisuutta, kun he tietävät, etteivät voi kertoa päiväkotiin tai kouluun palattuaan lahjoista tai matkoista. Köyhyydessä ei ole kyse vain taloudellisesta vaan myös sosiaalisesta asiasta, osattomuudesta. Lapsi joutuu miettimään pystyykö hän harrastamaan tai joutuuko hän kiusatuksi. Pelastakaa Lapset ry:n tuoreen verkkokyselyn mukaan lähes 70 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista on kokenut kiusaamista - köyhyys saattaa olla yksinään kiusaamisen syy.

Vähävaraisille lapsiperheille ja työttömille on onneksi luvassa demareiden johtaman hallituksen ansiosta pientä helpotusta alkuvuodesta. Perusturvaetuuksiin on tulossa 20 euron kuukausikorotus ja lapsilisän yksinhuoltajakorotus nousee myös kymmenellä eurolla kuukaudessa. Muutos toteutetaan niin, että siitä hyötyvät myös toimeentulotuen varassa olevat perheet. Lisäksi työttömien toimeentuloa kohtuuttomasti kurittaneesta aktiivimallista luovutaan.

Perheissä, joissa toimeentulovaikeuksien lisäksi ilmenee mielenterveys- tai päihdeongelmia tilanne on lapsen kannalta erittäin surullinen. Eräs opettaja kertoi, että joululoman jälkeen oppilaat olivat kirjoittaneet jouluaatostaan. Yksi oppilaista kirjoitti: ”Kävin kaupassa. Ostin maksalaatikkoa. Lämmitin sen mikrossa. Söin.” Kyyneleet tulivat silmiin, kun pohdin kaikkia niitä lapsia, jotka joutuvat olemaan pelossa tai yksin jouluna. Noin joka neljäs lapsi elää perheessä, jossa toisella tai molemmilla vanhemmilla on hoitoa edellyttävä mielenterveys- tai päihdeongelma. Alkoholi on osa 6000 lapsen elämää joka päivä. Liian moni lapsi joutuu iloisen joulun sijaan pelkäämään humalassa olevia vanhempia tai huolehtimaan itsestään, koska vanhemmat eivät siihen pysty. Se on väärin!

Tunnetaan lämpöä lähimmäistä kohtaan ja annetaan lapsille raitis joulu.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 18.12.2019 Itäväylässä.