Siirry pääsisältöön

Hälsning till FSD:re: Förtroendet måste återtas och blicken lyftas mot framtiden

Förra veckan fick vi ta del av sorgliga nyheter. Även om vi på grund av Maarits sjukdom visste att denna dag kommer, önskade vi alla att denna dag aldrig skulle komma. Men förra veckan kom den dagen i och med de sorgliga nyheterna att Maarit inte längre är med oss. Finland och den socialdemokratiska rörelsen har förlorat en eldsjäl, en inspirerande och vänlig människa som osjälviskt har jobbat för att alla skall ha det bättre. Många av de yngre inom partiet förlorade en mentor och vi alla förlorade god vän. Vi kommer att sakna dig, Maarit. Ditt arbete kommer inte att falla i glömska, utan det lever vidare i oss alla som fick glädjen att känna dig. Vila i frid kära vän.

Bästa vänner, vi prövas just nu hårt. Genast efter sorgnyheten fick vi höra att turbulensen kring Posten fortsätter, även om vår minister, som hamnat mitt i stormen, har blivit sjukskriven och avgår från sitt ministeruppdrag. Det är alltid beklagligt när en minister avgår på grund av en kris eller stor uppståndelse.

Vi lever i en tid när finländarnas förväntningar på oss socialdemokrater är höga. För första gången under mitt vuxna liv har vi en socialdemokratisk statsminister. Det är ingen liten sak eftersom min generation, lågkonjunkturens barn, aldrig tidigare upplevt en vänsterregering. Det är viktigt att unga ser att det finns skillnad på partier och på den politik som görs.

Skillnaden är stor mellan den nuvarande och den förra regeringen. Tyvärr fick den nya regeringen den före detta regeringens problem i famnen. De senaste tvisterna kring Posten är ett tydligt exempel på detta. Stora skepp vänder sig långsamt, och likadant är det med förnyandet av statens ägarstyrning. Det är i sig förståeligt, men i detta skede då förväntningarna på den socialdemokratiska regeringen är höga känns det som ingen ändring sker.

En tydlig förändring finns dock. Statsminister Antti Rinne har klart och tydligt meddelat att lönedumpning och avtalsshopping inte är acceptabelt. Nu jobbar man för att minska inkomstklyftorna i vårt land. Nu förs en politik som tror på att alla människor är värdefulla. En politik där man satsar på utbildning och välfärd.

Vi jobbar aktivt för att få tillbaka förtroendet mellan arbetsmarknadsparterna och regeringen. Därtill vill den nuvarande regeringen stöda och utveckla avtalssamhället. Så ska det vara i ett välfärdssamhälle! Vi måste bli av med den bittra eftersmak från förra mandatperioden där hot om tvångslagar och diktaturer var det som gällde.

Förra veckan fick vi höra att då PAU och PALTA godkände medlingsbudet. Strejkerna är över för denna gång, men nya strejker syns i horisonten. Det kommer att vara en turbulent vinter, men jag hoppas att arbetsmarknadsparterna kan hitta de lösningar som behövs för att bygga ett bättre Finland och en bättre framtid för oss alla. Detta arbete ska vi Finlands svenska socialdemokrater stöda.

Bästa vänner, det är med tillförsikt jag ser på vår gemensamma framtid. Vi har äntligen en socialdemokratisk statsminister och ett progressivt och reformvänligt regeringsprogram som satsar på välfärden. I nästa år kommer flera finländare att känna ändringen i sina plånböcker. Nu satsar vi på utbildning, jobbar för att stoppa klimatförändringen och bygger en framtid, som håller alla med. Genom en politik som förbättrar människors liv återvinner vi förtroendet hos finländarna.

Vi måste se det positiva i denna mörka och sorgliga tid. Bästa vänner, julen är snart här. För mig är juletiden full av värme, glädje och i år också positiv väntan då vi (om allt går bra och som planerat) nästa jul har en ny medlem i familjen, en liten pojke, som firar med oss. För mig betyder juletiden också väntan på det nya året. En möjlighet att varva ner, gå igenom det gågna året och samtidigt samla krafter inför det nya året och de utmaningar som är på kommande.

Personligen kommer år 2020 att vara fyllt med mycket nytt och spännande. Som det största och viktigaste naturligtvis familjen och den kommande mammaledigheten, men inte minst förtroendet jag fått av er kamrater då ni valde mig att leda oss Finlands Svenska Socialdemokrater de kommande åren.

Ta hand om varandra och ha en fridfull jul och ett gott nytt år!

Anette Karlsson