Siirry pääsisältöön

Sote jäi maakunnan jalkoihin

Miksi hallitus ei ole kiinnostunut kasvavista terveyseroista ja ilmiöön liittyvistä ongelmista sekä kustannuksista? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan matalammin koulutetut ja alhaisiin tuloluokkiin kuuluvat sairastavat yleensä enemmän ja kuolevat nuorempina kuin korkeammin koulutetut ja hyvätuloiset. Useat hallitukset ovat yrittäneet ratkaista ongelmaa – kylläkin tuloksetta. Tällä hallituskaudella sote jäi jo alkumetreillä raskaan ja kalliin maakuntahallinnon jalkoihin. Lisäksi hallitus on korottanut asiakasmaksuja ja lääkkeiden omavastuuosuutta. Hallituksen toimet kasvattavat väistämättä terveyseroja.
Toimivien ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseksi ei tarvita maakuntahallintoa. Lisäksi kukaan ei näytä tietävän mitkä asiat tulevat maakuntahallinnon alaisuuteen ja miten rahoitus hoidetaan. Tuleeko meille uusi maakuntavero vai hoidetaanko rahoitus kuntien ja valtion kautta?
Maakuntahimmeli on vanhanaikainen, eikä se palvele kansalaisia nykyjärjestelmää paremmin. Se vie päätöksenteon kauas kansalaisista ja lisäksi se tuo mukanaan turhaa byrokratiaa. Katse tulisi siirtää takaisin olennaiseen, eli kansalaisten laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen ja kehittämiseen.
Arkipäiväiset palvelut, kuten terveyskeskuslääkäri, neuvola ja kotihoito, tulee löytyä läheltä. Harvemmin tarvittavat palvelut, kuten syöpähoito, silmäkirurgia ja nivelkirurgia voi löytyä hieman kauempaa. Haasteelliset leikkaukset tulee tehdä ammattitaidolla, joka syntyy vain kokemuksella. Myös harvinaisten sairauksien hoito ei välttämättä ole laadukasta lähimmässä terveyskeskuksessa, missä kukaan ei tunne sairautta riittävällä tavalla. Minä vien mielellään mummoni vaativaan silmäleikkaukseen Helsinkiin, mutta kun minulla on flunssa tai mieheni jalka murtuu haluan, että saamme apua kotikaupungissa.
Keskusta ja Kokoomus tappelevat julkisesti soten järjestämiseen, rahoitukseen ja niin sanottuun valinnanvapauteen liittyen. Suomalaiset kaipaavat nyt parempia julkisia palveluja, ei riitelyä tai keskinäisiä valtapelejä. Sosiaali- ja terveysuudistus, joka kaventaa terveyseroja ja parantaa kansalaisten palveluita, tulee nostaa hallituksen kärkihankkeeksi. Kaikilla kansalaisilla, varallisuudesta riippumatta, tulee olla oikeus laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 4.4. Uusimaassa.