Siirry pääsisältöön

Keppiä työttömille

Työministeri Jari Lindström esitteli maanantaina 18.4. hallituksen suunnitelmat “työllisyyden edistämiseksi”. Tarjolla näytti kuitenkin vain olevan keppiä työttömille. Suunnitelmissa on poistaa työttömiltä työnhakijoilta, nykyään voimassa oleva, 3 kuukauden ammattisuoja. Tämä saattaa johtaa siihen, että esimerkiksi työtön lastentarhanopettaja voitaisiin pakottaa ottamaan vastaan työtä rakennustyömaalta. Lisäksi hallitus kaavailee työnäytteen käyttöönottoa. Kyse on siis jopa 4 kuukautta kestävästä, ilman työsuhdetta ja palkkaa tapahtuvasta työnteosta.
Meillä on jo nyt olemassa työkokeilu, jossa on selkeät pelisäännöt, joita TE-toimisto valvoo. Työkokeilussa oleva henkilö ei esimerkiksi saa korvata palkkatyöläisiä. Olen itse media-assistentin papereilla päässyt työkokeiluun ala-asteelle koulunkäyntiavustajaksi. Työpäivä oli tavallista lyhyempi ja sain korvaukseksi korotettua työttömyyspäivärahaa. Saamani työkokemus mahdollisti työllistymisen päiväkotiin, mistä sainkin innostuksen opiskella sosionomiksi.
Ihmettelen suuresti mitä hallitus työnäytteellä hakee takaa. Väistämättä tulee mieleen, että hallituksen taka-ajatuksena on palkattoman työn teettämisen uusi väylä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan työkokeilua ei valvottaisi – eli ilmaistyöntekijöitä voisi vapaasti käyttää esimerkiksi korvaamaan irtisanottuja työntekijöitä.
Työttömien kurittamisen sijaan hallituksen tulisi keskittyä uusien työpaikkojen luomiseen, esimerkiksi investointien keinoin – homekouluja ja teitä voitaisiin korjata. Jos työtä ei ole, ei sitä voi ottaa vastaan, vaikka hallitus kuinka kurittaa. Työttömyysturvan heikentäminen siirtää työttömiä työnhakijoita sosiaalitoimen luukulle. Se ei ole tarkoituksenmukaista.
Anette Karlsson