Siirry pääsisältöön

Ennalta ehkäisevä työ ei ole ilmaista

Ennalta ehkäisevä työ, tuo aktiivisesti käytetty ja toistettu sana. Uskon jokaisen ajattelevan, että ennaltaehkäisevä työ on kannattavampaa kuin isojen ongelmien korjaaminen. Ajatellaan nyt esimerkiksi autoa: sitä huolletaan, pestään ja katsastuksessa varmistetaan, että kaikki on kunnossa. On usein edullisempaa vaihtaa vanhat osat ennen kun ne hajoavat käsiin ja mahdollisesti rikkovat jotain muuta samalla. Sama pätee myös meihin ihmisiin. On järkevämpää pitää meistä huolta, jotta isoja ongelmia ei synny.

Miksi sitten ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on niin vaikeaa? Eikö kaikille ole selvää, että tarve korjaaville toimille ei poistu salamaniskussa, vaan kyse on pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta valinnasta, joka johtaa ajan kanssa taloudellisiin ja hyvinvoinnillisiin säästöihin.

Aloitin viime syksynä sosiaalityöntekijän opinnot Helsingin yliopistossa. Opintojen aikana olen saanut päivitettyä tietoa sosiaalialan haasteista, mutta myös toivoa työn tarjoamista mahdollisuuksista. Ennaltaehkäisevä työ on sosiaalityön ytimessä, vaikka korjaavia toimia toki välillä tarvitaan. Lopputulos on usein kuitenkin parempi, jos ongelma voidaan ratkaista ennen kuin se paisuu ihmistä suuremmaksi.

Ihmisten vaivat, ongelmat ja huolet tulee huomata ja hoitaa ajoissa. Tämä tarkoittaa muun muassa hyvinvointijärjestöjen toimintaedellytysten turvaamista, panostuksia sosiaalipalveluihin ja ihmisten tukemista matalalla kynnyksellä. Ennalta ehkäisevä työ ei ole ilmaista. Taloudellisesti kannattavaa se kuitenkin on.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 2.11.2021 Loviisan Sanomissa ja 4.11.2021 Sipoon Sanomissa.