Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta 9.11.2021 Talousarvio 2022

Terveiset kaupunginhallituksen talousarviokokouksesta. Tänään oli erityisen pitkä kokous, aloitimme puoli kolmen aikaan, ja valmista tuli noin 23.00 aikaan. Tämä taisi olla pisin talousarviokokous, jossa itse olen ollut mukana.


Esityksiä oli alkujaan listassa vajaa 100, suurin osa poliittisten tahojen esityksiä, loput viranhaltijoiden täydennyksiä talousarviokirjaan, jonka kaupunginjohtaja julkaisi lokakuussa. Monessa asiassa löytyi yksimielisyys, mikä kertoo siitä, että meillä on hyvä tiimi, vaikka porukka onkin vaihtunut viime kaudelta.


Äänestyksiin päästiin myös, mikä oli hyvä asia - tuo paremmin esille kuntalaisille, millaista politiikkaa päättäjät ja puolueet tekevät.


Aluksi haluan iloita siitä, että olemme yksimielisesti päättäneet, että Kanteletalon yhteyteen tulee moduuli-tilat. Äänestys käytiin siitä, kuinka suuri tila sinne tulee. Vaihtoehto joka sai 10 ääntä, myös minun oli se, että luokkatiloja tulisi olla 8 + tarvittavat lisätilat (sosiaaliset ja muut). Rahat myös laitettiin budjettiin jotta asia voi edetä mahdollisimman nopeasti.


Toinen ilahduttava asia oli, että kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä esitykseni siitä, että selvitys Pohjois-Porvoon päiväkotipalveluiden turvaamiseksi alueella tehdään. Tämä on erittäin tärkeää, sillä Kaarenkylän päiväkodilla on ilmeisesti käyttöaikaa vain vuoden 2022 loppuun saakka. Ratkaisu on löydettävä, jotta alueella on myös jatkossa päiväkotipalveluita.


Nostan esille myös Gammelbackan alueen tulevaisuuden, joka oli esillä. Demarit esittivät, että alueen tulevaisuuden suunnittelu jatkuu aktiivisesti ensi vuonna ja, että selvityksessä mukana olisi myös Tulliportin päivähoito, A-E koulun pienluokat ja Pääskytien pienluokat - valitettavasti muilla ei ollut halua sisällyttää näitä talousarviotekstiin, hävisimme äänestyksen 4-9. Onneksi nämä ovat kuitenkin jollain tavalla mukana aloitetussa selvitystyössä, me kuitenkin olisimme halunneet tämän vahvasti esille myös talousarvioasiakirjaan. Selvitystyö on aloitettu lokakuussa: https://porvoo01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202111992-10 Yksimielisesti päätettiin, kuten myös jaostossa on ollut esillä, että tarveselvitys valmistuu kevään 2022 aikana.


Olin pöyristynyt siitä, että Kokoomus, Keskusta ja KD esittivät Peipon koulun siirtämistä Pääskytien yhteyteen ja äänestyksessä PS kannatti tätä. Esitys ei kuitenkaan menestynyt vaan kaatui 9-4. Mielestäni kyseinen esitys kertoo siitä, ettei Gammelbackan aluetta ja sen tarpeita tunneta riittävästi. Kirjasto, nuorisotilat, eläkeläisten ja järjestöjen tilat, Alvarin-kulma ja muut hyvinvointia edistävät toimet pitää säilyttää Gammelbackan sydämessä ja mielestäni tähän yhteyteen pitää säilyttää myös koulu vahvistamaan kokonaisuutta. Kevätkummussa on hyvinvointi- ja sivistyskeskus. Sellainen tarvitaan myös Gammelbackaan. Suosittelen myös lukemaan uutisen kaupunginjohtajan vierailusta Gammelbackassa: https://www.uusimaa.fi/paikalliset/1228302


Yllättävää lienee, että minä olin kannattajana Perussuomalaisten esityksessä. Ei sentään, yhteistyötä tulee aina tehdä kun yhteisiä linjoja löytyy ja nyt sellainen löytyi: Vuorohoidon tarpeen selvittäminen ja tarpeen kartoittaminen joen länsipuolella. Esitys voitti äänestyksen äänin 8-5. Demarit ovat aiemmin koittaneet saada vuorohoitoa Näsiin (nyt uuden Metsätähden yhteyteen). Silloin ei näyttänyt olevan tukea ajatukselle. Nyt selvitetään uudestaan, jos tarve olisi olemassa tässä vaiheessa. On tärkeää, että perheet voivat käydä töissä ja luottaa siihen, että vuorohoito toimii ja on saavutettavissa jokaiselle sitä tarvitsevalle perheelle.


Esitys kuuden tunnin työpäiväkokeilusta, joka olisi selvitetty yhdessä henkilöstöryhmien kanssa rajatussa työntekijäryhmässä ei saanut kannatusta. Esitys hävisi äänestyksessä 8-5. Tämä oli mielestäni harmi, sillä olisin mielelläni nähnyt kaupungin olevan avoin kaikille innovatiivisille ajatuksille, joiden avulla voidaan parantaa työhyvinvointia. Olisi mielestäni tärkeää, että asiasta voitaisiin keskustella henkilöstöryhmien kanssa, jotta olisi saatu selvyys jos kyseisen kaltaiselle kokeilulle on kannatusta työntekijöiden keskuudessa.


Vihreät esittivät (ja kaupunginjohtaja otti sen nimiinsä) että kevyeen liikenteen väyliä rakennetaan tai saneerataan 2km/vuosi. On erittäin tärkeää, että saamme uusia reittejä. Esitin mm. strategiaseminaarissa viime viikolla, että Tyysterin tien varteen olisi hyvä saada kevyeen liikenteen väylä - eli sen tien varteen joka on Helsingintien ja Tolkkisten tien välillä. Näillä kahdella muulla tiellä on hyvä kevyeen liikenteen väylä ja olisi hyvä saada yhteys näiden väliin turvalliseksi. Lisäksi on muita tärkeitä kohteita. Ennen kaikkea on myös pidettävä huolta olemassa olevista reiteistä. Eli hommaa vielä on Porvoossa tämän eteen.


Vihreät esittivät SDP:n kannattamana, että suojeltu kaupungin omistama metsäpinta-ala kasvaa. Valitettavasti esitys hävisi 9-4.


SDP:n ryhmän puolesta esitin osallistuvan budjetin käyttöönottoa, aluksi 30 000 euroa vuonna 2022. Esitys voitti äänin 11-2. Toivottavasti saadaan summaa nostettua tulevaisuudessa. Jan Nyström on esittänyt osallisuusohjelman tekemistä, uskon että se olisi hyvä asia tämän osallisuusrahan käytön määrittelyn kannalta. Lue kirjoitus tästä: https://www.uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/4164180?fbclid=IwAR1Ll1LyL7DMkAdjvgEgdzPgclgnkbNHDccbNnqsoV5RfpCyEhLFCZm8DSQ


Lisäksi ilahduttaa, että demareiden esitys uuden laavun/nuotiopaikan rakentamiseksi nykyisten ulkoilureittien varrelle hyväksyttiin yksimielisesti. Myös sisäskeittailumahdollisuuksia haluttiin selvittää ja rahaa varattiin tähän tarkoitukseen. Demareiden esitys, jota Vihreät kannattivat menestyi äänin 12-1, eli vahva kannatus nuorten harrastuksille. Samassa yhteydessä varattiin rahat nuorten bänditilojen löytymiseen.


Käyttötalouteen lisättiin tässä kokouksessa noin puoli miljoonaa. Investointeja tuli uusia noin 3 miljoonaa (Bogy piha, laavu, Bjurbölen päiväkoti ja skeittihalli sekä Kantele-talon lisätilat). Joihinkin asioihin palataan varmaan vielä valtuustossa. Yksi iso lisäys oli mm. sähkölukkojen saaminen kouluihin jne. joka mahdollisesti on myös säästö (tästä saamme selvityksen vielä) sillä nyt Securitas avaa eri toimijoille ovet, mikä maksaa ja aiheuttaa myös erilaisia viivästyksiä ja haasteita.


Listassa oli monia muita hyviä esityksiä, jotka löytyvät täältä (myös äänestystulokset): https://www.porvoo.fi/kaupunginhallituksen-paatokset-8112021


Näihin palataan vielä valtuustossa. Sitten uutta päivitystä asioiden tiimoilta. Tässä vaiheessa vastaan mielelläni kysymyksiin ja otan vastaan kommentteja Porvoon tulevaisuuteen liittyen. Mukavaa päivää kaikille.