Siirry pääsisältöön

SDP:s Anette Karlsson kandiderar i välfärdsområdesvalet

Fullmäktigeledamot i Borgå och 2. vice ordförande i stadsstyrelsen Anette Karlsson (sdp) ställer upp i välfärdsområdesvalet som ordnas i januari. Välfärdsområdenas fullmäktige inleder sitt arbete i mars 2022 och ansvarar över att överföra social- och hälsovårdstjänsterna samt räddningsverket till välfärdsområden, och från och med början av 2023 ansvarar områdena för dessa tjänster. Karlsson samlade över 700 röster i förra kommunalvalet och fick därmed näst mest röster i sin hemstad.

- Under den senaste tiden har jag blivit kontaktad om bl.a. hemvården, kön till hälsocentralen och om socialarbetarnas välmående. Som utbildad socionom (YH), blivande socialarbetare samt sakkunnig för tredje sektorn på riksdagen känner jag att det enda ansvarsfulla alternativet är att ställa upp i detta viktiga val, säger Karlsson.

Östra Nylands välfärdsområde bildas av kommunerna: Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå, Pukkila och Sibbo.

- Välfärdsområdet ansvarar för många viktiga tjänster och därför tycker jag att det är viktigt att människor visar intresse för det kommande valet. Det är inte obetydligt vem som bestämmer var hälsocentraler finns, hur rådgivningen fungerar eller vilka verksamhetsförutsättningar frivilliga brandkåren har, påpekar Karlsson.

Välfärdsområden har hand om socialvårdens tjänster, till exempel hemtjänsten och hemvården inom äldreomsorgen, tjänster för personer med en funktionsnedsättning, elevvården (skolkuratorerna, psykologerna), barnskyddet, rusmedels-, och mentalvårdsarbetet, socialarbetet, fostrings- och familjerådgivning och hälsovårdstjänster, såsom hälsocentralernas tjänster, tandvård, specialiserad sjukvård samt räddningsväsendet.