Siirry pääsisältöön

Muistiystävällinen Itä-Uusimaa

Muistisairaudet yleistyvät ihmisten eläessä yhä pidempään. Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta henkilöä ja on arvioitu, että muistisairauteen sairastuu vuosittain noin 14 500 henkilöä. Valtaosa sairastuneista on yli 80-vuotiaita, mutta myös työikäisistä (35—65-vuotiaista) yli 7000 henkilöllä on todettu etenevä muistisairaus. Pitkäaikaishoidossa olevista ikääntyneistä kolme neljästä sairastaa muistisairautta. Suomessa muistisairauksien hoidon vuosittaisiksi suoriksi kustannuksiksi on arvioitu lähes miljardi euroa eli noin 10 000 euroa yhtä sairastunutta kohden.

Muistisairauksia voidaan hoitaa ja kuntouttaa tehokkaasti, vaikka esimerkiksi yleisimpään muistisairauteen, Alzheimerin tautiin, ei vielä parantavaa hoitoa olekaan. Kelan lääkekorvaustilastojen perusteella noin 86 000 henkilöä käytti jotakin muistisairauslääkettä vuonna 2019. Lisäksi muistisairaiden elämänlaatua voidaan parantaa erilaisilla muistiystävällisillä ratkaisuilla.

Esimerkiksi muistireittien avulla voidaan helpottaa ikääntyneiden ja muistisairaiden mahdollisuuksia liikkua ulkona. Värikäs ja selkeä merkki tiessä helpottaa suunnistamista, lisää turvallisuutta, antaa itsenäisyyttä ja toimintakykyä. Eikä ole keneltäkään pois. Tämä on asia, joka ei vaadi meiltä paljoa vaan asioiden katsomista toisen kannalta. Ei tarvita isoja rahoja, tarvitaan luovuutta ja kekseliäisyyttä. Itä-Uudellamaalla Lapinjärvellä edistetään muun muassa muistiystävällistä valaistusta. Muistiystävällinen ympäristö on helposti tavoitettava, selkeä ja tukee kiireetöntä kohtaamista. Tällaisessa taajamassa muistisairaatkin voivat liikkua turvallisesti. Sellaisia ympäristöjä tarvitaan nykyistä enemmän.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 6.10.2021 Itäväylässä.