Siirry pääsisältöön

Puhe: Porvoon vanhustenviikko 8.10.

Hyvät läsnäolijat, bästa åhörare

Suomessa on hyvä vanheta, näin kertovat monet tutkimukset. Valitettavasti jokainen meistä on lukenut sydäntä särkeviä kirjoituksia vanhustenhoidon tilasta. Ikäihmisiä on kohdeltu kaltoin ja jätetty heitteille.

Kenenkään ei pitäisi joutua elämään sellaisissa olosuhteissa, joissa osa meidän ikäihmisistä tänä päivänä elää.

Kyse on arvovalinnoista – siitä millaisen yhteiskunnan me haluamme – siitä, mikä on meille tärkeää. Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä.

Porvoossa on haluttu panostaa ikäihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mutta meilläkin on vielä paljon tehtävää, jotta voimme todella sanoa, että kaupungin vanhustenhoito on maan parasta.

Kaupungin strategiassa olemme linjanneet, että Porvoo tukee aktiivista ikääntymistä painottaen terveyttä edistäviä toimenpiteitä. Tämä on hyvä tavoite, joka voidaan saavuttaa kuuntelemalla ikäihmisiä.

Meidän tulee muistaa, että eläkeläiset ovat tärkeitä yhteiskuntamme tukipilareita. He ovat aktiivisia ihmisiä, jotka ylläpitävät Suomen kansantaloutta harrastamalla ja matkustamalla. Lisäksi heidän panoksensa ikääntyvien vanhempiensa omaishoitajina ja lastenlastensa hoitopaikkoina on yhteiskunnalle korvaamaton.

Hyvät ystävät

Meidän kaupungin päättäjien tulee varmistaa, että ikäihmisille on tarjolla erilaista maksutonta ja edullista harrastustoimintaa. Uimahalli on meille kaikille tärkeä ja sen kunnosta on pidettävä huolta. Lisäksi kaupunkiimme tarvitaan keilahalli, vain mainitakseni muutamia asioita.

Eläkeläisten kerhoille pitää olla riittävän isot ja hyvät tilat – kerhot lisäävät yhteisöllisyyttä ja vähentävät yksinäisyyttä. Esteettömyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota - sillä korkeat kynnykset, liukkaat kadut ja pitkät portaat ovat monelle ikäihmiselle haastavia ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa kaatumisonnettomuuksia.

Näin talven lähestyessä katujen kunnossapitoon ja valaistukseen liittyvät asiat nousevat mieleen. Porvoossa pitää voida liikkua turvallisesti niin kesällä kuin talvella. Minusta on myös hienoa, että kaupunki on lahjoittanut kotihoidon piirissä oleville liukuesteet. Tällä tiellä meidän tulee jatkaa. Pienet arkea parantavat toimet lisäävät elämänlaatua mutta samalla ovat taloudellisesti järkeviä.

Bästa vänner

Trygghet och värdighet ska vara ledorden då äldreomsorgens utmaningar löses.

Aktiva äldre behöver till exempel stöd för att fortsätta med hobbyn så att de hålls friska och i gång. Det handlar om att tillgängligheten fungerar. Att äldres behov beaktas i allt från stadsplanering till kollektivtrafik.

Tänker man till exempel på att en del rör sig långsammare? I dagens läge kan redan en ung person ha svårt att hinna över vägen vid grönt ljus med raska steg.



Det är viktigt att beslutsfattare och stadens tjänstemän stannar till och funderar hur beslutet kommer att påverka den äldre befolkningen i staden. Ofta krävs det inte mycket mer än att man påriktigt sätter sig i den andras stövlar.

Hyvät kuulijat

Vanhenemisen pitäisi olla iloinen asia. Elinikä pitenee vuosi vuodelta ja saamme elää entistä terveempinä yhä vanhemmiksi. Silti valtava joukko suomalaisia on huolissaan omien vanhempiensa tai isovanhempiensa pärjäämisestä. Samalla mietteissä on varmasti oma jaksaminen eläkeiässä.

Suomalainen vanhustenhoito on noidankehässä; asiakkaiden tarpeet lisääntyvät ja asiakasmäärä kasvaa, mikä on johtanut työmäärän lisääntymiseen ja se puolestaan on johtanut hoitotyön laadun heikkenemiseen.

Ikäihmiset ovat peloissaan ja hoitajien voimat ovat loppu – kotihoito on enemmän tulipalojen sammuttamista, kuin pitkäjänteistä hoitotyötä. Viimeisten vuosien aikana hoitajien työmäärä on lisääntynyt merkittävästi, henkilökunnan poissaoloja ei paikata tai saada paikattua sijaisilla ja hoitajien sairauspoissaolot ovat pidentyneet.

Tästä on myös kokemuksia täällä Porvoossa. Viime vuonna valtuusto päätti palkata kuusi uutta hoitajaa kotihoitoon. Tämän lisäksi työvuorojen suunnitteluun, johtamiseen ja osaamiseen on panostettu. Matka on pitkä, mutta minusta tuntuu, että me olemme nyt oikealla tiellä.

Paikallisen työn lisäksi tarvitaan toimia valtakunnallisella tasolla. Vanhustenhoidon hoitajamitoitukset on kirjattava lakiin, jotta voimme varmistaa, että vuorossa on riittävästi hoitajia. Lisäksi hoitajien koulutukseen on kiinnitettävä erityishuomiota. Olen huolissani siitä, että ammatillisesta koulutuksesta on leikattu massiivisia summia ja nyt näyttää siltä, että nuoret jätetään kotiin oppimaan omatoimisesti Googlen välityksellä. Vuorovaikutustaitoja ja hoitotyötä ei voi oppia lukemalla netistä. Siihen vaaditaan opettajan läsnäoloa, vertaiskeskusteluja ja aitoa kohtaamista.

Bästa åhörare

Finland åldras i snabb takt, men det saknas en strategi för hur man ska ta itu med frågorna. Vi har aktiva äldre som måste stödjas i sina aktiviteter, som reser, har hobbyer, tar hand om barnbarn och så vidare. De är en viktig del av att vårt samhälle, även för att ekonomin ska rulla.

Sedan har vi å andra sidan de med sjukdomar och låg pension, som kanske inte har råd att gå till läkare. Under denna regeringsperiod har priset för läkarbesök höjts med 30 procent i Borgå. Samtidigt har vi en betydligt större självriskandel för läkemedel än övriga Norden. Det känns som man i Finland idag inte värdesätter jobb med människor tillräckligt. Det behövs mer hjärta i beslutsfattandet.

Hyvät läsnäolijat

Lopuksi vielä muutama sana sosiaali- ja terveysuudistuksesta. Sote-uudistusta käsitellään kiireellä eduskunnan valiokunnissa. Uudistus on saanut paljon kritiikkiä matkan varrella ja vielä on edessä perustuslakivaliokunnan arviointi. Työ ei ole lähelläkään valmis.

Valmistelutyötä on tehty sekä Porvoossa että Uudellamaalla. Ja on selvää, että kaikki tehty valmistelutyö ei valu hukkaan, vaikka nykyhallituksen sote-malli ei toteutuisikaan. Meille itäuusmaalaisille on tärkeää, että uudistusta saadaan muokattua sellaiseen suuntaan, että se turvaa Porvoon sairaalan toiminnan sekä päivystyksen. Päivystys palvelee vuosittain noin 15 000 ihmistä. Sitä emme voi menettää.

Viime päivinä uutinen gynekologisten leikkausten siirtymisestä Porvoon sairaalasta pääkaupunkiseudulle ja Hyvinkäälle huolestuttaa. Sairaala on tärkeä meille kaikille ja sen pitäisi niin myös palvella kaikkia ikäryhmiä. On hienoa, että saimme silmätautien poliklinikan Porvooseen. Matka lääkäriin lyheni monella alueen ikäihmisellä. Mutta samaan aikaan on huolestuttavaa, että sairaalan muita toimintoja lähtee pois. Nyt tarvitaan hyvää vuoropuhelua Itä-Uudenmaan kuntien ja HUS:n välille.

Uudellamaalla nähty sairaalatoimintojen keskittämistrendi ei ole ainoa uhka Porvoon sairaalalle, sillä nykyhallituksen bisnesmalli vaarantaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n mukaan sairaalamme tulevaisuuden myös. Tästä syystä Porvoo antoi valinnanvapauslainsäädäntöön todella kriittisen lausunnon. Olemme myös esittäneet huolemme siitä, että alueemme saattaisi jäädä pääkaupunkiseudun kuntien varjoon, jos suuri Uudenmaan maakunta toteutuu hallituksen suunnitelmien mukaan. Alueemme asemaa on vahvistettava – äänemme on saatava kuuluviin.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille oikein hyvää vanhustenviikkoa ja aurinkoisia syyspäiviä!

Med dessa ord vill jag önska er glad äldrevecka och soliga höstdagar!