Siirry pääsisältöön

Liikkumattomuus on miljardihaaste

Uusi vuosi tuo usein mukanaan uutta intoa ja energiaa. Monet lupaavat liikkua ja lukea enemmän. Talven harmaa, kylmä ja sateinen sää saattaa kuitenkin vähentää liikkumisintoa. Kotisohva, Netflix ja pelikonsolit vetävät puoleensa. Olemme Euroopan johtavia maita ruutuajan määrässä, joka meillä on noin 4-5 tuntia päivässä. Ruutuaika on syrjäyttänyt monessa perheessä yhdessä vietetyn ajan ja hyvinvoinnin kannalta tärkeät liikkumis- ja lukemisharrastukset.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan loviisalaisten ja porvoolaisten yläkoululaisten ylipainoisten määrä on lisääntynyt, vaikka vähintään tunnin päivässä liikkuvien määrä on hieman lisääntynyt. Yhä useampi jättää aamupalan väliin. Aamiaista säännöllisesti syövät lapset menestyivät paremmin muistitesteissä ja heidän oppimistuloksensa olivat tutkimusten mukaan parempia, kuin aamupalaa välttävien lasten. Huolestuttavaa on, että alakoululaisten liikkuminen on vähentynyt ja yhä useampi 10-vuotias ei syö aamupalaa. Mikäli tämä trendi jatkuu, on meillä muutaman vuoden päästä isoja haasteita edessä.

Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kunnan perustehtäviin. Kyse ei ole mistään pienestä ja merkityksettömästä asiasta. Liikkumattomuudessa on kyse miljardihaasteesta. Miksi emme satsaisi liikkumiseen lisäämällä hyvinvointia välittömästi sekä pidemmällä ajalla auttamalla nuoria kasvamaan hyväkuntoisemmiksi aikuisiksi, jotka jaksavat paremmin myös työelämässä? On myös hyvä muistaa, että fyysisen kunnon lisäksi liikunnalla on tukeva vaikutus mielenterveyteen. Tarjoamalla lapsille ja nuorille mielekästä ja mieluisaa tekemistä erityisesti iltapäiväisin ja koulupäivän yhteydessä vastataan useaan tarpeeseen.

Islannissa on autettu ja kannustettu kaikkia lapsia ja nuoria matalalla kynnyksellä harrastamaan, erityisesti koulupäivän yhteydessä. Nyt Islannin oppeja ollaan tuomassa Suomeen. Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistuu kevään aikana esitys Suomen mallista, jonka tavoitteena on edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä. Lisäksi on paljon asioita, joita voimme tehdä kuntatasolla - esimerkiksi rakentamalla esteettömiä ja kaikille ikäryhmille sopivia puistoja, kuuntelemalla nuoria ja luomalla heille turvallisia kohtaamispaikkoja sekä tukemalla lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Olisi myös järkevää luoda yhteinen itäuusmaalainen nettisivusto, jonne kootaan kaikki alueen harrastusmahdollisuudet - näin tieto olisi helposti saatavilla. Tämä on toteutettavissa alueen kuntien yhteistyöllä.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 5.1.2020 Loviisan Sanomissa ja Uusimaassa.