Siirry pääsisältöön

Pensionärerna är viktiga

Pensionärerna är viktiga stöttepelare i samhället. De bidrar till att upprätthålla Finlands nationalekonomi till exempel genom hobbyn, resor och genom att ta hand om sina barnbarn. Min mormor, som lyssnar och stödjer mig också i svåra tider, är guld värd. Allt fler äldre klarar av att bo hemma ännu i över 80-års ålder. Alla klarar sig ändå inte ensamma och vi måste ta hand om dem som inte gör det.
För en tid sen när jag var på dörrknackningskampanj hände något som berörde mig djupt. Jag knackade på dörren. Efter en stund hördes en röst bakom dörren: “Vem är det?” Jag svarade med hög röst att jag samlar namn till ett invånarinitiativ för en bättre åldringsvård. Dörren öppnades av en äldre kvinna med rullator. Det var ganska mörkt i bostaden och reklam låg på golvet i tamburen. Kvinnan blev glad av besöket, men också förvånad.
Jag fick tårar i ögonen då kvinnan berättade att hon inte fått plats på äldreboendet och lever därför som en fånge i sitt eget hem. Som tur har hon en son som hjälper med butiksresor och läkarbesök. Utan honom skulle hon inte klara sig berättade hon. Jag kom att tänka på alla de äldre som inte har någon som hjälper. Hur många av dem lever fångade i sina egna hem? I drömmarnas hemstad uppskattar vi de äldre. Pensionärerna har en äkta möjlighet att besluta var de bor och de blir väl omhandtagna.
Anette Karlsson
Texten är publicerad 21.3. i Östnyland.