Siirry pääsisältöön

Porvoon itäinen ohitustie tarvitaan!

Porvoon itäinen ohitustie eli ns. Saaristotie ohjaisi saaristoalueelta sekä eteläisistä kaupunginosista tulevan vilkkaan liikenteen keskustan ulkopuolelle, mikä parantaisi jalankulkupainotteisen keskustan edellytyksiä, viihtyisyyttä ja liikenneturvallisuutta. Saaristotien olisi tarkoitus yhdistää Sairaalantien jatke eli Tarkkistentien eteläpuolelta Veckjärventielle ja siitä edelleen Loviisantielle asti.
Saaristotien puute merkitsee, että muun muassa raskas sorarekkaliikenne ajaa kaupunkikeskustan läpi. Sorarekkojen suuri määrä aiheuttaa myös ylimääräistä liikenteen ruuhkautumista, turvallisuusongelmia ja vaurioita teissä. Porvoon keskustan kehittäminen kevyenliikenteen painotuksella on mahdotonta niin kauan kuin rekat ovat pakotettuja ajamaan keskustan läpi.
Porvoon saaristotie on merkitty voimassa olevaan Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavaan. Kyseisessä kaavassa tiestä on eteläosassa suorempi Tarkkisten itäpuolinen linjaus. Maakuntakaavan yleispiirteinen merkintä mahdollistaa kuitenkin myös Porvoon yleiskaavoissakin olevan linjauksen Tarkkisten pohjoispuolelta. Saaristotie on myös todettu tarpeelliseksi Itä-Uudenmaan liikennestrategia 2030:ssä, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu valtion rahoitusohjelmiin.
Nykyisessä rahoitusjärjestelmässä tien toteuttaminen edellyttäisi eduskunnan päätöksellä myönnettävää rahoitusta. Mielestäni asia on otettava esille keskusteluissa ja tarvittava rahoitus myönnettävä tulevalla hallituskaudella. Porvoon keskustan kehittämisen sekä asukkaiden turvallisuuden varmistamiseksi Saaristotien rakentaminen on aloitettava mahdollisimman pian.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 12.2.2015 Uusimaassa.