Siirry pääsisältöön

Varhaiskasvatuksen edistysaskeleita Loviisassa

Luin ilahtuneena (LS 26.4.), että Loviisa on päättänyt osallistua 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Päätös kertoo Loviisan tahtotilasta olla lapsiystävällinen kaupunki. Valitettavasti naapurissa oleva Porvoo päätti toisin. Demarit jäivät helmikuussa 2018 miltei yksin, kun esitimme, että Porvoo lähtisi mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Sosiaalisesta taustasta johtuvat erot ihmisten välillä muodostuvat hyvin varhaisessa vaiheessa elämää. Kun lapsi aloittaa koulunkäynnin, voi toisella yksilöllä olla käytössään satoja sanoja, toisella tuhansia. Saattamalla koko ikäluokka yhtenäisen varhaiskasvatuksen piiriin, luodaan edellytykset sujuvalle yhteiselle oppimiselle perusopetuksessa. Useat tutkimukset osoittavat, että varhaiskasvatukseen panostaminen on paras tapa vähentää koulutuksen ja köyhyyden periytymistä.

Tiedämme, että jokainen varhaiskasvatukseen panostettu euro maksaa itsensä seitsenkertaisesti takaisin. Tästä syystä on hienoa, että Loviisassa on päätetty tukea lapsiperheitä osallistumalla 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Toivottavasti tällä hallituskaudella tehdään päätöksiä, joiden myötä kaikki 5-vuotiaat pääsevät maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Samalla varhaiskasvatuslain suurimmat valuviat tulee korjata, esimerkiksi palauttamalla hoitajamitoitus viime hallituksen tekemien päätösten edeltävälle tasolle. Kahdeksan lasta per aikuinen on vähintäänkin yksi liikaa. Tavoitteena tulisi olla pienentää ryhmiä entisestään. Onneksi Itä-Uudellamaalla oltiin kaukaa viisaita, eikä lähdetty suurentamaan lapsiryhmiä. Lapsiin panostaminen on aina järkevää ja sillä tiellä meidän tulee jatkaa. Ja ehkä muu Itä-Uusimaa pian kulkee Loviisan jalanjäljissä myös varhaiskasvatuksen maksuttomuuden suhteen.

Anette Karlsson