Siirry pääsisältöön

Kaikki liikkujat huomioitava

Viime päivinä on puhuttu paljon Porvoon keskustan kehittämisestä ja erityisesti pyöräilykulttuurin edistämisestä. Virkamiesten valmistelema esitys Läntisen Mannerheiminväylän pyörätiekokeilusta herätti paljon tunteita. Pyörällä liikkuminen on helppoa ja mukavaa, varsinkin kesäisin. Käymme usein pyörälenkeillä mieheni kanssa. Tästä huolimatta en innostunut esityksestä, sillä koen ettei se olisi joustavoittanut liikkumista keskusta-alueella. Liikenne ruuhkautuu tiettyinä kellonaikoina, erityisesti siltojen kohdalla.

Pyöräilyn edistäminen on tärkeää ja siksi olin innoissani siitä, että muun muassa kaupunkipyörät saapuvat Porvooseen. Mielestäni kaupunkikehityslautakunta päättii viisaati ottaessaan Mannerheiminkadun sillan pyöräkaistan, Piispankadun ja Kirkkokadun läpiajokieltojen suhteen aikalisän. Outi Lankia (kesk.) kirjoitti sosiaalisessa mediassa hyvin Kuopion mallista. Sinne on muodostunut laaja autottomien katujen alue, mutta ensin tehtiin autoille isot parkkihallit ja vasta sen jälkeen kävelykadut. Samalla ajatuksella myös meidän tulee edetä. Sen sijaan voitaisiin jo nyt panostaa Läntisen sisääntuloväylän kauneuteen istuttamalla kirsikkapuita tien varteen. Tästä keskustelimme muutama viikko sitten Ritva Hagströmin (sd.) kanssa Keravalla, kun ihastelimme siellä kauniisti kukkivia kirsikkapuita.


Vanhan kaupungin liikenneturvallisuutta on lisättävä, mutta en usko, että läpiajokielto on paras ratkaisu. Ensinnäkin vaarana on, ettei sitä noudateta, ellei valvontaa alueella lisätä. Toinen haaste on alueella asuvien ihmisten liikkumisen hankaloituminen, josta Mikko Valtonen (sd.) kirjoitti (UM 7.5.). Ymmärrän hyvin Kirkkokadun asukkaiden huolen, sillä olen itsekin huomannut kuinka kovaa kadulla ajetaan. Tiukkaa tekee, jos kaksi autoa ja lastenvaunut ovat rinnakkain. Nopeustaulu varmasti auttaa vähän tilannetta, mutta mielestäni lisää toimia tarvitaan, esimerkiksi poliisin automaattinen nopeudenvalvonta (peltipoliisi). Kyllä nopeudet tippuvat kun sakkoriski on mielessä. Nopeuksien noudattaminen parantaa kaikkien alueella liikkuvien turvallisuutta.

Länsirannan kehittyessä tarvitaan lisää toimia liikenteen sujuvoittamiseksi ja liikenneturvallisuuden lisäämiseksi. Tolkkistentien ja Aleksanterinkaaren liikennemäärät ovat kasvaneet ja ne tulevat kasvamaan entisestään. Tulevaisuuden tavoitteena tulee olla kolmannen sillan rakentaminen, joka parantaa liikenneyhteyksiä Gammelbackasta muun muassa sairaalalle ja kaupungin ainoaan vuoropäiväkotiin. Kokonaisvaltainen ja rohkea kehittäminen, joka ottaa kaikki liikkujat huomioon on paras tapa mennä eteenpäin.

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 9.5.2019 Uusimaassa.