Siirry pääsisältöön

Työttömien kohtuuton kurittaminen näyttää jatkuvan

Uudenmaan Demarinaisten porvoolainen puheenjohtaja Anette Karlsson on pettynyt eduskunnan enemmistön päätökseen hylätä aktiivimallin kumoamista vaatinut kansalaisaloite. Aloitteella oli yli 140 000 allekirjoitusta, joista satoja oli kerätty Itä-Uudellamaalla. Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen äänin 96-77.

- Porvoossa on syntynyt tilanteita, joissa työtön ei ole pystynyt osoittamaan omaa aktiivisuuttaan, sillä kursseja ja työpaikkoja ei ole kaikille tarjolla. Aktiivimalli on pelkkä leikkuri, ei muuta. Olisi ollut kohtuullista, että eduskunta olisi ryhtynyt toimiin tämän työttömiä kurittavan leikkurin poistamiseksi, Karlsson kommentoi.

Eduskunnan äänestyksessä ei toteutunut selkeää hallitus-oppositio-vastakkainasettelu, sillä esimerkiksi seitsemän kymmenestä Rkp:n edustajasta äänesti tyhjää ja Liike Nyt sekä KD:n Peter Östman kansalaisaloitteen hylkäämistä.

- Ihmettelen itäuusmaalaisen kansanedustajan Mikaela Nylanderin (r.) päätöstä äänestää tyhjää tässä tärkeässä asiassa. Monet itäuusmaalaiset työttömät ovat menettäneet kymmeniä euroja kohtuuttoman aktiivimallileikkurin johdosta. Silmien ummistaminen mallin ongelmilta ei auta näitä, kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Aktiivimallileikkurin sijaan tarvitaan aktiivista työvoimapolitiikkaa, palveluita ja koulutusmahdollisuuksia, Karlsson toteaa.