Siirry pääsisältöön

Orimligt att fortsätta bestraffa arbetslösa

Finlands svenska socialdemokraters vice ordförande Anette Karlsson är besviken på riksdagens majoritets beslut om att slopa medborgarinitiativet vilken krävde att aktiveringsmodellen skulle slopas. Över 140 000 människor hade undertecknat initiativet, varav hundratals i Östnyland. Riksdagen röstade emot initiativet med rösterna 96-77.

- Vi har fall i Borgå, där arbetslösa inte har kunnat bevisa sin aktivitet, eftersom det inte funnits kurser eller arbetsplatser för alla. Aktiveringsmodellen fungerar inte. Det skulle ha varit rimligt att riksdagen skulle ha beslutat att starta lagstiftningsarbete för att slopa aktiveringsmodellen, kommenterar Karlsson.

Omröstningen i riksdagen följde inte en traditionell opposition-regering-motsättning, eftersom till exempel sju av tio SFP-ledamöter röstade blankt och Liike Nyt samt KD:s Peter Östman röstade mot medborgarinitiativet.

- Jag är förundrad över östnyländska riksdagsledamoten Mikael Nylanders (sfp) beslut att rösta blankt i denna viktiga fråga. Många arbetslösa östnylänningar har drabbats av aktiveringsmodellen. Att blunda för problemen i modellen hjälper inte dessa människor som har det svårt. Istället för aktiveringsmodellens nedskärningar behöver vi satsningar på aktiv sysselsättningspolitik samt stödtjänster och utbildning, konstaterar Karlsson.