Siirry pääsisältöön

Tal på FSD:s 105. kongress 3.-4.11.2018 i Borgå

Bästa partiordförande, bästa vänner, kamrater

Trevligt att se er alla här i min hemstad idag. Till först vill jag tacka partiordförande Antti Rinne för ett bra tal - särskilt glädjande har det varit att se hur starkt vårt parti jobbar för våra språkliga rättigheter och för Vasa sjukhus. Tack Antti och hela Socialdemokratiska riksdagsgruppen för det.

Bästa vänner, kamrater

Jag vill berätta till er om min 85-åriga farmor. Hon bor fortfarande i ett egnahemshus i Liljendal. Det är fler kilometer till närmaste butik, bank eller läkare. Som tur har hon en man, som fortfarande kör bil. Annars skulle vardagen bli mycket svår. Telefonen böts en tid sedan till en trådlös version - men datorer och smarttelefoner är främmande för henne.

Det är fint att vi lever längre, men samtidigt ökar behovet av stödtjänster. Många finländare, också jag, är oroliga över åldrandet - man är rädd att man själv eller någon nära blir lämnad ensam utan vård och värdigt bemötande.

Vi alla skulle vilja säga till dem att oron är onödig - men tyvärr är det inte så. Vi får allt för ofta läsa hjärt bristande skrivelser om hur minneslösa människor har lämnats fångar i sina egna hem och om hur äldre människor har hamnat ligga i sängen i flera timmar med samma blöjor. Samtidigt får vi läsa att vårdarna inom hemvården är utbrända och att de inte hinner sköta sitt jobb väl. Allt för många vårdare planerar yrkesbyte - på grund av att deras hälsa inte håller. Såhär kan vi inte ha det.

Bästa kamrater, bästa partiordförande Antti Rinne

Vi måste åtgärda situationen. Vi måste se till att det finns tillräckligt med vårdare inom hemvården, vi måste se till att ingen hamnar vara fånge i sitt eget hem och vi måste se till att alla får en värdig och trygg ålderdom.

Om vi inte lyckas med att rätta till situationen, så får vi alla beslutsfattare skämmas. Ett civiliserat samhälle mäts genom hur bra man tar hand om sina äldre - och för tillfället får Finland inget godkänt betyg.

Bästa kamrater, det behövs mer hjärta i beslutsfattandet!

Tack!