Siirry pääsisältöön

Maakuntavaaleja ei voi järjestää lokakuussa

Lainsäädäntö maakunta- ja sote-uudistuksen osalta on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä. Kansanedustajista ja asiantuntijoista yksi toisensa jälkeen ilmoittaa, että aikataulu on liian tiukka ja että esitetyssä mallissa on paljon ongelmia. Esimerkiksi hallituksen vaatimista kustannussäästöistä ei ole mitään tietoa - ministeritkään eivät osaa sanoa mistä säästöt tulevat. Tilanne on kaikin tavoin huolestuttava. Kyseessä on aikakautemme suurin uudistus, jota ollaan nyt tekemässä kiireellä ja vasemmalla kädellä hutiloiden. Ja kaikki tämä vain siksi, että hallituspuolueet haluavat pitää kiinni aikeistaan järjestää maakuntavaalit lokakuussa.

Oikeuskanslerin virasto on ilmoittanut (22.5.), että lakien voimaantulon ja vaalien välissä tulisi olla vähintään puoli vuotta valmistautumisaikaa. Sellaista aikaa ei nykytilanteessa ole näköpiirissä. On myös hyvä muistaa, että EU:ssa Suomi on aina puhunut demokratian ja hyvän hallinnon puolesta - olemme yhdessä muiden EU-maiden kanssa vaatineet, että lainsäädännön tulee olla voimassa vähintään vuosi, ennen kuin vaaleja, etenkään uusia vaaleja järjestetään. Nyt Suomessa, demokratian esikuva maassa, ollaan Sipilän hallituksen johdolla menossa vastakkaiseen suuntaan, jos maakuntavaalien aikataulua ei siirretä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi (22.5.), että maakuntavaalien ajankohta ei ole kaikkein suurin kysymys, sillä hänen mukaan ajankohtaa voidaan “justeerata” tarpeen mukaan. Pääministeri ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ole myöntänyt, että vaalien ajankohtaa on pakko muuttaa. Perusteellisen eduskuntakäsittelyn ja demokratian kannalta olisi tärkeää, että nyt ilmassa olevasta hoputtamisesta luovuttaisiin ja sen sijaan uudistus tehtäisiin huolella. Hallituksen pitäisi nyt ymmärtää, että näin suuret uudistukset on tehtävä ihmisten tarpeiden pohjalta ja perusteellisesti - ei markkinoiden tai muun poliittisen lehmänkaupan ehdoilla. Maakuntavaaleja on siirrettävä - kaikki muu on tässä vaiheessa vastuutonta!

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 25.5.2018 Loviisan Sanomissa.