Siirry pääsisältöön

Äitikin on ihminen

Tapasin jokin aika sitten itkevän naisen ravintolan naistenhuoneessa. Hän oli ensimmäistä kertaa ulkona ystäviensä kanssa lapsen syntymän jälkeen. Itkun taustalla oli vastaan tulleiden syyllistävät kommentit. Äidiltä oltiin tivattu kuka hoitaa lasta, kun hän oli ulkona. Osa oli jopa todennut, että nainen oli huono äiti, koska hän vietti yhden illan ystäviensä kanssa lapsen hoitamisen sijaan. Minua suututti, mutta myös suretti. Tuntui kohtuuttomalta, että tämä minulle tuntematon nainen joutui sellaisen kohtelun kohteeksi. Miten 2010-luvun Suomessa voi tapahtua tällaista?

Äitiys muuttaa ihmistä, mutta se ei tarkoita, että ihminen häviää äitiyden myötä. Lapsen tarpeet on huomioitava ja monesti lapsi on laitettava etusijalle, se on selvää. Äidillä tulee kuitenkin olla oikeus omiin harrastuksiin ja ystäviin - myös “vauvaympyröiden” ulkopuolella. Suomi tarvitsee äitivallankumouksen. Äitejä ei tule asettaa ennalta määriteltyyn muottiin, vaan ilmapiiri on muutettava sellaiseksi, että kaikki äidit, erilaisuudestaan huolimatta, ovat hyviä ja arvokkaita.

Lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että hänelle syntyy läheisiä suhteita äidin lisäksi myös muihin aikuisiin. Isä ja isovanhemmat ovat lapselle tärkeitä. Myös äitien asennemuutosta tarvitaan. THL:n tutkimuksen (2017) mukaan isistä lähes joka kolmas halusi lisää vapaapäiviä, mutta äideistä vain joka viides oli valmis lisäämään isän vapaata. Meidän naisten on uskallettava luottaa elämänkumppaniimme - kyllä isä osaa (tai oppii) vaihtaa vaipat ja helliä vauvaa ihan siinä missä äitikin. Asenteet muuttuvat vain määrätietoisen toiminnan kautta, siksi tarvitaan tasa-arvoa edistävä perhevapaauudistus, joka tukee lapsen oikeutta molempiin vanhempiin.

Isovanhempien roolia ei tule unohtaa. Isovanhempien tapaamisoikeuksista lapsenlapsiinsa on noussut paljon keskustelua viime vuosina. Tällä hetkellä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan. Tavoitteena on selvittää muun muassa pitäisikö isovanhemmille taata laillinen oikeus lastenlasten tapaamisiin. Tämä olisi kannatettava muutos.

Tänään vietetään monissa perheissä äitienpäivää perinteisin menoin. Yleisesti siihen sisältyvät aamiainen äidille vuoteeseen sekä lasten itse tekemät onnittelukortit, mutta tärkeintä on ylipäänsä äitien muistaminen ja lämpimät ajatukset myös jo poismenneitä äitejä kohtaan. Kaikki äidit ja isoäidit ovat juhlapäivänsä ansainneet. Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

Anette Karlsson