Siirry pääsisältöön

Kodin väkivalta näkyväksi

Joka kolmas nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa joko nykyisen tai aikaisemman kumppaninsa taholta. Melkein kaikkien suomalaisten ystävä- tai perhepiirissä on perheväkivallan uhriksi joutunut henkilö. Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista pitää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa erittäin tai melko yleisenä. Ongelmasta tiedetään, mutta siitä vaietaan. Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan voidaan parhaiten puuttua tekemällä se näkyväksi - puhumalla ja tiedottamalla tukipalveluista. Vastuu on meillä kaikilla - viranomaisilla, ystävillä, naapureilla ja sukulaisilla.

Naisiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa yhteiskunnalle arviolta 2,4 miljardin euron kulut. Kyseisellä summalla voitaisiin palkata 48 000 sosiaalityöntekijää, sairaanhoitajaa tai perhetyöntekijää. Naisjärjestöt ovat vaatineet, että Suomi käyttäisi väkivallan kohteeksi joutuneiden naisten ja lasten suojeluun vähintään viisi prosenttia tuosta summasta, eli 120 miljoonaa euroa. Sillä rahalla Istanbulin sopimuksen (eli Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemisestä ja poistamisesta) tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Vuonna 2012 tehdyssä selvityksessä, jossa vertailtiin, kuinka paljon eräät Euroopan neuvoston jäsenvaltiot ovat käyttäneet rahaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn Suomi sijoittui toiseksi viimeiselle sijalle. Suomi käytti rahaa 0,01 euroa vuodessa asukasta kohti, kun esimerkiksi Ruotsi käytti 32,26 euroa asukasta kohti.

Porvoon laajan hyvinvointikertomuksen 2017-2020 mukaan lastensuojelussa ovat lisääntyneet perheväkivaltaan ja huoltoriitoihin liittyvät vaativat tapaukset. Taustalla ovat usein taloudelliset tai asumiseen liittyvät ongelmat ja lisäksi vaikeita päihde- ja mielenterveysongelmia. Porvoossa on toiminut turvakoti lähes 30 vuotta. Turvakodissa on vuosittain noin 70-100 naista, 80-100 lasta ja 5-10 miestä. Turvakoti on aina auki ja palvelu on maksutonta. Turvakotiin voi myös soittaa ja keskustella omasta tilanteesta. Turvakodin puhelinnumero on 0400 664 932

Tänään 25.11. on kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.
Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 25.11.2017 Uusimaassa.