Suomessa heitetään vuosittain pois 400–500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Tämä jätteeksi päätyvä, turhaan valmistettu ruoka on rasite sekä ympäristölle että taloudelle. Vuosittainen ruokahävikkimme vastaa noin 100 000 henkilöauton aiheuttamia päästöjä. Hävikkiruuan ilmastokuormitus on suuri, sillä hukkaan menevään ruokaan on panostettu resursseja koko tuotantoketjun varrella viljelystä aina pakkaamiseen ja kuljettamiseen.
Tarvitaan erilaisia ratkaisuja, jotta koko ruokaketju saatetaan kestäväksi myös sen loppupäästä. Ylijäämäruoan käyttöä tulee merkittävästi tehostaa nykyisestä. Kiertotalousajattelun hengessä syömäkelpoista ruokaa voitaisiin ohjata takaisin ruokaketjuun ja hyötykäyttöön. Esimerkiksi Tuusulassa tarjotaan eläkeläisille ylijäänyttä kouluruokaa 1,5 euron hintaan. Eläkeläisillä on mahdollisuus tulla päivittäin koulun ruokalaan nauttimaan lämmin lounas. Toimintatapa lisää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Tuusulassa koulut, keittiöhenkilöstö ja eläkeläiset ovat olleet hyvin tyytyväisiä toimintatapaan. Tuusulassa ylijäämäruoan myyminen eläkeläisille aloitettiin kokeiluluontoisesti vuonna 2014, jonka jälkeen toimintatapa vakinaistettiin.
Esitämme, että Porvoon kaupunki kokeilee vuoden ajan, uuden keskuskeittiön toiminnan alkaessa, koulujen ylijäämäruoan myymistä Tuusulan mallin mukaisesti myös muille kuin koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.
Anette Karlsson (sd.)
Hanna Lönnfors (rkp)
Outi Lankia (kesk.)
Tarvitaan erilaisia ratkaisuja, jotta koko ruokaketju saatetaan kestäväksi myös sen loppupäästä. Ylijäämäruoan käyttöä tulee merkittävästi tehostaa nykyisestä. Kiertotalousajattelun hengessä syömäkelpoista ruokaa voitaisiin ohjata takaisin ruokaketjuun ja hyötykäyttöön. Esimerkiksi Tuusulassa tarjotaan eläkeläisille ylijäänyttä kouluruokaa 1,5 euron hintaan. Eläkeläisillä on mahdollisuus tulla päivittäin koulun ruokalaan nauttimaan lämmin lounas. Toimintatapa lisää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Tuusulassa koulut, keittiöhenkilöstö ja eläkeläiset ovat olleet hyvin tyytyväisiä toimintatapaan. Tuusulassa ylijäämäruoan myyminen eläkeläisille aloitettiin kokeiluluontoisesti vuonna 2014, jonka jälkeen toimintatapa vakinaistettiin.
Esitämme, että Porvoon kaupunki kokeilee vuoden ajan, uuden keskuskeittiön toiminnan alkaessa, koulujen ylijäämäruoan myymistä Tuusulan mallin mukaisesti myös muille kuin koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.
Anette Karlsson (sd.)
Hanna Lönnfors (rkp)
Outi Lankia (kesk.)
Elin Blomqvist-Valtonen (rkp)
Millariikka Rytkönen (sd.)
Riitta Ahola (sd.)
Tuula Virkki (sd.)
Jaakko Jalonen (sd.)
Tapani Eskola (sd.)
Markus Hammarström (sd.)
Marianne Korpi (sd.)
Catharina von Shoultz (rkp)
Anne Korhonen (kesk.)
Pasi Siltakorpi (vhr.sit)
Jocke Lybeck (vihr.)
Jussi Impiö (vihr.)
Joonas Dashinger (vas.)
Tuomas Kanervala (kesk.)
Jamil Jamal (kesk.)
Pete Lattu (vihr.)
Mika varpio (vihr.)
Sirpa Hanska (vihr.sit.)
Jarmo Grönman (kok.)
Jari Oksanen (vihr.)
Gia Mellin-Kranck (kok.)
Nea Hjelt (kok.)
Juha Kittilä (kok.)
Kristel Pynnönen (rkp)
Stig Bäcklunf (rkp)
Björn Sundqvist (rkp)
Mikael Kulju (rkp)
Laura Karen (rkp)
Kevin Servin (ps)
Christer Andersson (rkp)
Patrik Björkman (rkp)
Bodil Lund (rkp)
Nina Uski (kok.)
Tuuli Hirvilammi (vihr.)
Matti Valasti (sdp)
Marko Piirainen (sdp)
Millariikka Rytkönen (sd.)
Riitta Ahola (sd.)
Tuula Virkki (sd.)
Jaakko Jalonen (sd.)
Tapani Eskola (sd.)
Markus Hammarström (sd.)
Marianne Korpi (sd.)
Catharina von Shoultz (rkp)
Anne Korhonen (kesk.)
Pasi Siltakorpi (vhr.sit)
Jocke Lybeck (vihr.)
Jussi Impiö (vihr.)
Joonas Dashinger (vas.)
Tuomas Kanervala (kesk.)
Jamil Jamal (kesk.)
Pete Lattu (vihr.)
Mika varpio (vihr.)
Sirpa Hanska (vihr.sit.)
Jarmo Grönman (kok.)
Jari Oksanen (vihr.)
Gia Mellin-Kranck (kok.)
Nea Hjelt (kok.)
Juha Kittilä (kok.)
Kristel Pynnönen (rkp)
Stig Bäcklunf (rkp)
Björn Sundqvist (rkp)
Mikael Kulju (rkp)
Laura Karen (rkp)
Kevin Servin (ps)
Christer Andersson (rkp)
Patrik Björkman (rkp)
Bodil Lund (rkp)
Nina Uski (kok.)
Tuuli Hirvilammi (vihr.)
Matti Valasti (sdp)
Marko Piirainen (sdp)