Siirry pääsisältöön

Kesäbussi Rinkeliä kehitettävä

Kävin tänä kesänä muutamana päivänä kokeilemassa arkipäivisin liikennöivää maksutonta kesäbussi Rinkeliä. Havaitsin, että bussia käytti enimmäkseen paikalliset ikäihmiset ja lapsiperheet. Minun lisäkseni kyydissä oli kaikilla kerroilla pari ihmistä. Bussi on tarkoitettu sekä paikallisille että turisteille, mutta mielestäni se ei palvele kummankaan tarpeita riittävällä tavalla. Toisaalta olen ihmeissäni siitä, että Porvoossa järjestetään turisteille maksuton bussi, kun taas muilla paikkakunnilla ja toisissa maissa turisteilla rahastetaan.


Bussin reitti löytyy pysäkeiltä ja sen liikkeitä voi seurata verkosta, esimerkiksi matkapuhelimella. Ulkomaalaisilla turisteilla on kuitenkin hyvin harvoin mahdollisuus päästä internetiin. Bussissa ei myöskään ilmoitettu missä vaiheessa matkustajan tulee painaa stop-nappia, jos hän haluaa jäädä pois kyydistä esimerkiksi tuomiokirkon kohdalla. Siinä vaiheessa kun matkustaja havaitsee kohteen on kyseinen pysäkki jo ohitettu. Lisäksi bussin valotauluissa mainostettiin vain Runebergin kotia, ranta-aittoja ja tuomiokirkkoa - missä olivat esimerkiksi Taidetehdas ja kansallinen kaupunkipuisto? Sen sijaan Ylen suomenkielisiä uutisia oli kyllä luettavissa bussin valotaulussa.


Kesäbussin reittiä ja turisteille suunnattua tiedotusta tulisi kehittää. Nyt bussi kulkee torilta Vanhan-Porvoon kautta Taidetehtaalle ja takaisin. Reittiä voisi muuttaa niin, että sekä turisteilla että porvoolaisilla olisi siitä enemmän hyötyä. Maksuton kesäbussi voisi kulkea kahdeksikkona esimerkiksi torilta Vanhaan kaupunkiin ja jatkaa hautausmaan ohi Gammelbackaan ja takaisin Taidetehtaan kautta torille. Tästä bussi jatkaisi jokirantaan ja sairaalalle, josta se palaisi Kevätkummun kautta torille. Bussilla pääsisi näin lähelle Gammelbackan metsää ja Hamarin rantaa sekä jokirannassa minigolfin ääreen ja Ruskiksen lintutornille. Gammelbackassa, sairaalalla ja Kevätkummussa pysähtyminen parantaisi porvoolaisten liikenneyhteyksiä. Kyseinen muutos pidentäisi hieman vuoroväliä, mutta käyttöaste ja kaupungin yli 30 000 euron investoinnin hyödyt lisääntyisivät varmasti.


Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 23.8.2017 Itäväylässä.