Siirry pääsisältöön

Valeprofiilien takana piileskelevät uhkailijat

Kuka saa raiskata -kirjoitukseni sai viime päivinä paljon huomiota. Kirjoitus sai jopa MV-lehden tekemään valheellisen uutisen. Tämän johdosta minulle alkoi tulvia runsas määrä palautetta. Osa palautteesta oli todella ala-arvoista ja jopa vastenmielistä luettavaa. Valitettavan moni palautteen antajista piiloutui valeprofiilin taakse – eikä se sinänsä minua yllätä, sillä harva uskaltaa omalla nimellään niin vastenmielisiä asioita toiselle ihmiselle sanoa.
Suomalaiset eivät ole tyhmiä, vaikka mediakriittisyydessä meillä on vielä paljon opittavaa. Liian monet uskovat sokeasti MV-lehden kaltaisten sivustojen ”uutisia” todeksi – mikä on huolestuttavaa. Internet ja sosiaalinen media ovat tuoneet mukanaan paljon hyvää, mutta varjopuolia löytyy myös. Yksi ongelma on valeprofiilien takana piileskelevät uhkailijat. Sosiaalinen media, keskustelupalstat ja MV-lehden kaltaisten sivustojen kommenttipalstat antavat näille aggressiivisille ja vihamielisille ihmisille foorumin, missä he saavat tukea ja jopa kannustusta pelottaville ja kamalille ajatuksille.
Vihapuheen yleistyminen on näkynyt jo pitkään. Erityisesti naispoliitikot ja -toimittajat ovat saaneet osakseen suuren määrän vihaviestejä ja jopa uhkauksia. Myös miespoliitikoiden puolisoja ja tyttäriä saatetaan uhkailla. Tilanne on kestämätön. Valetilien takana toimivien henkilöiden tavoitteena on ihmisten hiljentäminen. Ymmärrän, miksi jotkut ihmiset, erityisesti naiset, kieltäytyvät keskustelemasta ajankohtaisista asioista julkisuudessa, sosiaalisessa mediassa tai muilla keskustelufoorumeilla – törky- ja uhkausviestivyöryn kohteeksi joutuminen on epämiellyttävää.
Viime päivien tapahtumaketju sai minut tutustumaan erilaisiin keskustelupalstoihin sekä ihmisten tapaan kommentoida asioita. Kiinnitin huomiota naisten vähäiseen läsnäoloon keskustelupalstoilla. Kommentteja saattoi olla liki sata, joista pari oli naisnimen takaa kirjoitettuja. Herää kysymys, miksi naiset eivät halua osallistua keskusteluun kyseisillä keskustelupalstoilla? En usko, että kyse olisi siitä, etteikö naisilla olisi mielipiteitä. Pelko törky- ja uhkausviesteistä saattaa olla naisten poissaolon taustalla. Ja minunkin on pakko myöntää, aamulla on mukavampi herätä kun sähköposti ei ole täynnä aggressiivisten ja vastenmielisten miesten uhkauksia ja kamalia seksifantasioita.
Mistä tämä aggressiivisten ja vihamielisten, erityisesti miesten, törkykommentointi sitten kumpuaa? Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan miesten osuus alkoholin ja huumausaineiden ongelmakäyttäjistä, asunnottomista, väkivallantekijöistä, rikollisista ja vangeista on naisia suurempi. Miesten työttömyysaste on naisia korkeampi ja myös pitkäaikaistyöttömät ovat useammin miehiä. Myös nuorisotyöttömyys on yleisempää miehillä kuin naisilla. Kaikkiaan Suomessa joka viides mies ja joka kymmenes nainen on vielä 30-vuotiaana vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Sukupuolten välisen tasa-arvon ja ihmisten hyvinvoinnin saavuttamiseksi on vielä paljon töitä tehtävänä.
Todellisuudessa törky- ja uhkailuviestien takana on pelokas ihminen, joka purkaa omaa alemmuuden tunnettaan ja huonoa oloaan tuntemattomiin ihmisiin. Pahimmissa tapauksissa taustalla on lisäksi yksinäisyydestä, omasta seksuaalisuudesta ja heikoista sosiaalisista taidoista kumpuava naisviha ja aggressiivisuus.
Anette Karlsson
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”  -Yoda