Siirry pääsisältöön

Många obesvarade frågor

I slutet av maj konstaterade kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) att landskapsvalet kommer att hållas i januari 2018. De såg inte skäl att uppskjuta valet till en senare tidpunkt. Landskaps- och vårdreformen förbereds med snabb tidtabell i riksdagens utskott. Enligt talmännens senaste beslut kommer riksdagen att behandla social- och hälsovårdslagstiftningen i början av hösten. Många sakkunniga tycker att tidtabellen är för stram. Speciellt då den så kallade valfrihetsmodellen kan möta på problem med grundlagen. Detta får vi veta efter midsommaren, då grundlagsutskottet borde ge sitt uttalande.
Det finns ganska bred konsensus mellan rikspartierna om att social- och hälsovårdstjänsterna bör arrangeras med bredare axlar. Men tvångsbolagiseringen och den marknadsdrivna valfriheten samt landskapens finansiering och sparkrav på tre miljarder euro väcker stor oro. Också regeringens pilotprojekt, med vilket de uppmuntrar kommuner att bolagisera verksamheten redan nu är inte obetydlig, eftersom EU:s lagstiftning gör det nästan omöjlig att dra tillbaka bolagiseringsbeslutet, även om det skulle visa sig fungera dåligt eller att vara för dyrt. Det klokaste skulle vara att nu dra i handbromsen, både gällande pilotprojektet och planerna där tvångsbolagiseringen är den bärande kraften i vårdreformen.
Sannfinländarnas partikongress och ordförandeval förvirrar också läget. Enligt opinionen är både Sampo Terho och Jussi Halla-aho starka kandidater, men i detta skede är det svårt att spekulera om vem av alla sex kandidater som blir vald till partiets följande ordförande. Partiets alla medlemmar har rätt att rösta på ordförande, de behöver bara komma på plats till kongressen. Den kandidaten som lyckas få mest egna väljare på plats blir vald. Enligt MTV:s utredning vill största delen av medlemmarna att partiet fortsätter i regeringen också efter ordförandebytet, men olika spekulationer om saken finns i luften.
De närmaste veckorna kommer att vara spännande med tanke på regeringens framtida samarbete, landskapsvalets tidpunkt och vårdreformens genomförbarhet. Kommer Sannfinländarna att stanna i regeringen? Är Kristdemokraterna och SFP intresserade av att gå in i regeringen om Sannfinländarna går ut? Är valfrihetsmodellen grundlagsenlig? Blir landskaps- och social- och hälsovårdslagstiftningen klar i tid för att landskapsvalet kan ordnas i januari 2018?
Anette Karlsson
Texten är publicerad 9.6.2017 i Östnyland och HBL.