Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta 30.8.2021

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta. Uusi kaupunginhallitus on nyt kokoontunut kaksi kertaa. Tänään käsittelimme mm. talouden ja toiminnan seurantaraporttia, joka osoittaa, että Porvoon taloustilanne on vakaa ja moneen muuhun kuntaan verrattuna hyvä (emme esimerkiksi viime viikolla lähteneet hakemaan valtion harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta, joka on tarkoitettu heikossa taloustilanteessa oleville kunnille / kriisikuntarajan lähellä oleville kunnille). Erityisen tärkeää taloutemme tasapainon kannalta on ollut Marinin hallituksen laajat kuntien tukitoimet, joista myös Porvoo on saanu osansa. Yhteisövero on ollut merkittävä talouden tasapainoittaja Porvoossa, kansallisessa vertailussa olemme saaneet toiseksi eniten yhteisöverotuloa ja edellämme on vain yksi pieni Ahvenanmaalainen kunta.

Viime kaudella talouden tasapaino oli tärkeä yhteinen tavoite kaikille puolueille ja teimme ennen kriisiä ja sen aikana kaikki (silloisen tiedon valossa) mahdolliset toimet kotikuntamme tulevaisuuden turvaamiseksi. On selvää, että kriisissä oli tilanteita, joissa nyt jälkeenpäin ajateltuna olisi voitu toimia toisin. Silloin toimimme kuitenkin parhaan tietomme mukaan. Yksi sellainen asia oli viime viikolla kaupunginhallituksen käsittelyssä, nimittäin tiettyjen henkilöstöryhmien palkanmaksun keskeyttäminen ja niihin liittyvät kantelut. Nyt asiaa selvitetään oikeudessa ja oikeus sitten ratkaisee toimittiinko oikein vai ei. Silloin asiassa edettiin muiden kuntien kanssa samalla tavalla ja Kuntatyönantajien antamien ohjeiden mukaan. Mikäli silloin tehtiin virhe, tulee se korjata ja reilusti pyytää tapahtunutta anteeksi.

Talouden seurantaraportissa kuvaillaan myös helppolukuisesti (katso täältä: https://porvoo01.oncloudos.com/kokous/202111903-3-1.PDF ) miten olemme kaupunkina onnistuneet tavoitteissamme. Lukuisia onnistumisia on listalla, mutta vielä on tehtävää. Henkilöstön sairauspoissaolojen vähentämisessä, matkailijoiden rekisteröityjen yöpymisten nostamisessa, ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen aikuisten palveluissa sekä taloudellisen kannattavuuden saavuttaminen Kuninkaantien työterveydessä (missä toki tulos oli lievästi ylijäämäinen).

Tällä valtuustokaudella meidän tulee ryhtyä määrätietoisiin toimiin hyvinvointivelan ja sosiaalisen velan korjaamiseksi. Monet porvoolaiset, vanhat ja nuoret, voivat huonosti. Vaikka sote-palvelut siirtyvätkin hyvinvointialueille ja se tuo meille kaupunkina omanlaisia haasteita, on meidän alueemme asukkaiden hyvinvoinnin takia tehtävä tarvittavat toimet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Kaupunki tulee myös hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen olemaan vastuussa hyte-työstä eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Hyvinvoini ei ole vain sote, vaikka nykyään usein niin ajatellaan. Kyse on liikunnasta, kulttuurista, turvallisuudesta, luonnosta ja yhteisöllisyydestä.

Pienenä yksityiskohtana haluan vielä nostaa esille Outi Lankian (kesk.) valtuustoaloitteen laavujen rakentamiseksi nuotiopaikoille kansallisen kaupunkipuiston lähiulkoilureitille. Kyseisen valtuustoaloitteen vastaus ei miellyttänyt kaupunginhallitusta (sillä vastauksessa ei ollut kaikkia toivottuja tietoja tai ratkaisuja ilkivallan vähentämiseksi - ilkivalta ei saa olla syy jättää hyviä asioita toteuttamatta), näin ollen palautimme aloitteen yksimielisesti valmisteluun. Ainakin SDP tukee aloitteen tavoitetta ja meillä olikin vaaliohjelmassa tavoitteena kansallisen kaupunkipuiston reittien parantaminen (lisää penkkejä, levähdysalueita ja kylttejä), tähän kokonaisuuteen myös laavut sopivat. Toisaalta olen huolissani kaupunkimme ihmisten käytöstavoista - laavuja ja muitakin yhteisiä paikkoja on rikottu, töhritty ja tuhottu. Sellainen käyttäytyminen vie pois hyviä asioita meiltä kaikilta ja maksaa maltaita. Odotan vielä vastausta viime kaudella jättämääni valtuustoaloitteeseen siitä, miten paljon porvoolaiset maksavat rikottujen leikkipuistojen ja koulu/päiväkotipihojen korjaamisesta. Aloitteeni löytyy täältä: http://www.anettekarlsson.fi/2019/10/valtuustoaloite-paivakoti-ja.html

Mukavaa viikkoa kaikille, mikäli teillä on ajatuksia tai kysymyksiä, minuun saa aina olla yhteydessä.

Anette Karlsson