Siirry pääsisältöön

Älä tule paha sote, tule hyvä sote

Eduskunta on hyväksynyt sosiaali- ja terveysuudistukseen liittyvän lainsäädännön ja Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin hyvinvointialue. Suomi on ainoa valtio maailmassa, jossa terveydenhuollon rahoittaa yksittäinen kunta. Yli puolet kunnista eivät kykene järjestämään asukkailleen laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita. Erot ovat johtaneet suureen eriarvoisuuteen eri kuntien asukkaiden kesken. Uudistuksen tavoitteena on parantaa kaikkien suomalaisten palveluita.

Hyvinvointialueiden riittävän rahoituksen turvaamiseksi ehdotettu rahoitusmalli perustuu palveluista aiheutuviin kokonaiskustannuksiin, palvelutarpeen kasvuun, kustannustason muutokseen sekä palvelutarvetta kuvaaviin tekijöihin ja eräisiin muihin määräytymistekijöihin sekä tarvittaessa valtion lisärahoitukseen. Kaikkien hyvinvointialueiden, myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rahoitus kasvaa, mutta kasvu tapahtuu eri tahtiin sillä alueiden palvelutarpeet ovat erilaiset ja tämä huomioidaan rahoitusmallissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta, sitä ennen muodostetaan hyvinvointialueiden hallinto ja käydään tammikuussa 2022 aluevaalit. Nyt valitut kuntapäättäjät ovat mukana varmistamassa, että palvelut ovat mahdollisimman hyvät kun ne siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Sen jälkeen alueen asukkaiden valitsemat aluevaltuutetut ovat rakentamassa kokonaisuutta, jonka perusteella sosiaali- ja terveyspalveluita kehitetään alueella. Porvoon sairaala tulee olemaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sydän, jonka toimintaa tulee kehittää ja tarpeen mukaan myös laajentaa.

Vaikka kyse onkin hallinnollisesta uudistuksesta, tehtiin Marinin hallituksen sotea ihmisten palvelut edellä. Siksi hallinnollisen kokonaisuuden rinnalla on edistetty mm. tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa, jossa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnat (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo) ovat mukana yhdessä. Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman tavoitteena on parantaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja laatua sekä siirtää painopistettä ennalta ehkäisevään työhön. Lisäksi tavoitteena on luoda toimivia hoitoketjuja, jotka varmistavat, että ihminen saa kaikki tarvitsemansa palvelut yhden luukun periaatteella. Nyt näyttää vahvasti siltä, että hyvä sote tulee.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 30.6.2021 Itäväylässä