Siirry pääsisältöön

Kolumni: Uimataito - ilmainen henkivakuutus

Vierailin muutama päivä sitten ystäväperheen luona. Saapuessani paikalle perheen 2-vuotias ja 5-vuotias leikkivät pienessä uima-altaassa. Vesi roiskui ja riemukas nauru kaikui pitkin pihamaata. Veden tuoma ilo oli sanoinkuvaamaton. Me suomalaiset olemme onnekkaita, sillä vesi on vahvasti läsnä meidän arjessa. Suomessa on 300 000 kilometriä rantaviivaa, joten jokainen täällä asuva joutuu kosketuksiin veden kanssa, jollei päivittäin, niin useita kymmeniä, ellei satoja kertoja elämänsä aikana.

Väriä ja vauhtia ei puutu, kun uimarenkaat, hiekkalelut ja rantaleijonat ilmestyvät rannoille. Veden tuoman ilon ohella vesi tuo valitettavasti vuosittain myös surua. Hukkumistapaukset nousevat liian usein uutisten otsikoihin. Viime vuoden tilastot olivat erittäin synkkää luettavaa: näihin aikoihin viime vuonna oli hukkunut kuusi lasta. Määrä oli poikkeuksellisen suuri, sillä Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan vuosittain hukkuu noin 5-10 lasta. Kaikkiaan viime vuonna hukkui 90 ihmistä, tänä vuonna ollaan jo 40:ssä, pääosin talven heikkojen jäiden takia.

Lasten, nuorten ja aikuistenkin uimataito on Suomessa korkealla tasolla kansainvälisesti vertailtuna. Uimataito on tärkeä turvallisuutta läpi elämän edistävä keino, joka antaa paremmat edellytykset selvitä hengissä veden varaan jouduttaessa. Varhaisen uimataidon ja vanhempien valistamisen merkitys lasten ja nuorten hukkumiskuolemien ehkäisemisessä on keskeistä. Jokainen uimataidolla estettävissä oleva hukkumistapaus on tavoittelemisen arvoinen.

Koulujen uimaopetus on tärkeässä roolissa lasten uimaan oppimisessa. Tänä keväänä lapset eivät vain joutuneet luopumaan koulusta ja harrastuksistaan, he joutuivat luopumaan myös uimaan oppimisesta. Tiesimme, että uimahallin uimakouluajat olivat jo ennestään tupaten täynnä ja osa jäi siksi ulkopuolelle. Koronan takia loputkin jäivät ilman. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, milloin uimahallin uimakoulut voivat jatkua. Onneksi tarjolla on ulkouimakoulua. Paikkoja ei kuitenkaan ole tarjolla kaikille halukkaille.

Uimataidon oppiminen vaatii säännöllistä kosketusta veteen. Jo vedessä leikkiminen luo pohjaa uimataidon oppimiselle. Vanhemmat voivat edesauttaa lastensa uimataidon kehittymistä mahdollistamalla tämän muistaen, että lapsi tarvitsee aikuisen aktiivista, tarkkaa ja jatkuvaa valvontaa vesillä tai veden äärellä oltaessa. Annetaan lapsille mahdollisuus nauttia vedestä turvallisesti.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 25.6.2020 Uusimaassa.