Siirry pääsisältöön

Kiviä itäisen alueen koulujen kesäniityillä?

Pitkän ja raskaan etäkoulujakson jälkeen oppilaat ovat siirtyneet kesälaitumille. Aurinkoisessa kesäsäässä aika menee kuin siivillä, varsinkin kun monet aikuiset, erityisesti kunnan työntekijät, ovat silloin myös lomilla. Paluu arkeen tulee elokuussa rysäyksellä ja aikaa saada kaikki järjestykseen ennen lasten paluuta koululuokkiin ei ole paljoa. Ammattitaitoiset opettajat saavat rattaat kuitenkin nopeasti pyörimään ja oppilaat voivat keskittyä kavereiden kohtaamiseen ja uuden oppimiseen.

Tunnelma on toisenlainen kouluissa, joiden tulevaisuus on epävarma. Erityisesti silloin, kun opettajat siirtyvät kesän viettoon epätietoisuudessa. Ongelmat koulurakennuksissa tuovat monelle epätietoisuuden tunteen, mikä myös lisää huolta tulevasta. Tänä kesänä olemme taas sellaisen tilanteen äärellä itäisellä alueella. Itäisen alueen perheet ja opettajat ovat olleet huolissaan pitkään, mutta tammikuussa tehty valtuustopäätös saattoi luoda uskoa paremmasta. Pian, virkamiesten valmisteleman Kestävän talouden -ohjelman ansiosta, koulujen lakkautus oli taas ihmisten mielissä. Päättäjät eivät kuitenkaan lähteneet sille tielle, vaan yksimielisesti todettiin, että tammikuun päätöstä - molempien koulujen korjaaminen ja tarvittavien väistötilojen hankkiminen - ei muuteta. Pian tämän jälkeen saimme kuulla, että koulurakennusten ongelmat ovat laajemmat kuin aiemmin oli puhetta. Osa meistä päättäjistä epäilikin jo tammikuussa tilanteen olevan tämä, siksi yritimme parhaamme mukaan saada ratkaisuksi kaksikielistä sivistyskeskusta. Emme kuitenkaan onnistuneet.

Vain muutama vuosi sitten tapahtui kummallisuus Ilolan päiväkodin suhteen. Rakennus ei ollut enää turvallinen lapsille ja varhaiskasvattajille, joten toiminnot siirtyivät nopealla aikataululla toisiin toimipisteisiin. Poliittisten toimijoiden päätöstä päiväkodin tulevaisuudesta ei koskaan tehty. Päiväkoti vain hävisi kartalta ja herätti paljon ihmetystä. Silloin päätimme, ettei niin saa tapahtua uudestaan. Asiat pitää valmistella kunnolla ja päättäjillä tulee olla viimeinen sana siitä, missä päiväkoteja ja kouluja sijaitsee. Nyt olemme huolissamme, että sama kohtalo on edessä Ilolan koululla ja Sannäs skolanilla. Juuri ennen kesää saimme tiedon, että koulurakennukset ovat sellaisessa kunnossa, ettei siellä välttämättä terveysviranomaisten mielestä voida syksyllä toimia. Mitään tarkempia suunnitelmia tai päätöksiä aiheen tiimoilta ei ole lähiaikoina näköpiirissä.

Virkamiesjohto on toistuvasti tuonut esille, että alueen molemmat koulut tulisi lakkauttaa. Toivomme, ettei rakennusten huono kunto ole keino tehdä lakkautus nopeasti ja vaivattomasti syksyllä terveysviranomaisten käskystä. Nyt on saatava selvitykset valmiiksi korjaus- ja väistötilaratkaisujen pikaiseksi löytymiseksi. Lisäksi peräänkuulutamme innovatiivista ajattelua. Esimerkiksi Sannaisten kartanon hyödyntäminen molempien kieliryhmien väistötilana tulee selvittää mahdollisimman pian.

Anette Karlsson,
kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Elin Blomqvist-Valtonen
kaupunginhallituksen jäsen (rkp)

Catharina von Schoultz
sivistyslautakunnan puheenjohtaja (rkp)

Markus Hammarström
sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja (sd.)


Kirjoitus on julkaistu 28.6.2020 Uusimaassa.