Siirry pääsisältöön

Millaisia leikki- ja liikuntapaikkoja?

Tutkimusten mukaan vain murto-osa lapsista ja nuorista liikkuu riittävästi edes oman terveytensä ylläpitämiseksi. Lasten liikalihavuus on tikittävä aikapommi. Viimeisimpien tietojen mukaan alle teini-ikäisistä tytöistä noin 14 prosenttia ja pojista 23 prosenttia on ylipainoisia. Liikkumista ei saa jättää pelkkien ohjattujen liikuntatuntien ja -harrastusten vastuulle, vaan arkiympäristö tulee suunnitella niin, että se kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan.

Porvoossa on lähes 50 leikkipuistoa ja reilu 70 ulkoliikuntapaikkaa. Osa puistoista ja liikuntapaikoista on huonossa kunnossa ja parannustarve on olemassa. Samaan aikaan uusiin kokonaisuuksiin investoidaan suuria summia. Kokonaiskuva puuttuu. Kaupunkiin tarvitaan pitkäjänteinen suunnitelma, jonka perusteella olemassa olevia leikki- ja ulkoliikuntapaikkoja yhdistetään ja korjataan sekä tarvittavia uusia kokonaisuuksia rakennetaan. Uusissa kohteissa on kiinnitettävä erityistä huomiota esteettömyyteen.

Kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioesityksessä varataan yli 2 miljoonaa euroa koulujen pihojen ja niiden yhteydessä olevien lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen. Paljon keskustelua herättäneet kuntoportaat siirtyvät esityksen mukaan vuodelle 2021. On selvää, että kouluilla tulee olla hyvät ja liikkumiseen kannustavat pihat, mutta 400 000 - 800 000 euron kustannus per piha (esimerkiksi Huhtisen koulu, Lyceiparkens skola, Kvarnbackens skola) on aika iso paukku maksettavaksi. Varsinkin kun Vantaalla ja Sipoossa on onnistuttu saamaan hyviä pihakokonaisuuksia pienemmällä summalla (50 000 - 100 000 euroa). Samanlaisissa summissa, kuin missä Porvoo näyttää liikkuvan, on oltu Hämeenlinnassa 16 000m2 lähiliikuntapaikan (noin 900 000 euroa) ja Sipoossa 1500m2 monipuolisen lähiliikuntapaikan (noin 450 000 euroa) rakentamisessa.

Kuntoportaiden kustannus nousi myös taivaisiin. Niiden rakentamiseen on nyt varattu 240 000 euroa, jonka lisäksi vielä 20 000 euroa taiteeseen. Sipoossa on viime vuonna toteutettu puiset kuntoportaat noin 100 000 eurolla. Kuntoportaat olisivat ehdottomasti tervetulleet Porvooseen jo ensi vuonna. Jostain syystä ne muuttuivat matkan varrella kunto- ja kulttuuriportaiksi ja pian alettiin puhumaan, että niiden avulla voidaan houkutella turisteja kaupunkiin. Minusta ensisijaista olisi saada porvoolaisille kuntoportaat, joissa asukkaat voivat liikkua.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 30.10. Itäväylässä.