Siirry pääsisältöön

Kolumni: Vie vanhus ulos

Reilu vuosi sitten tutustuin yksin asuvaan ikäihmiseen. Hän oli huolissaan omasta pärjäämisestä. Kotihoito käy hänen luona muutaman kerran päivässä, mutta hän kokee ettei se riitä. Kerrostalosta ei ole helppoa päästä rollaattorilla ulos, varsinkin kun hissiä ei ole. Ovet ovat painavat ja talvella piha on liukas. Lähiomaisia ei ole lähettyvillä, joten hän on osittain jäänyt kotinsa vangiksi. Hän ei ole ainoa. Liian monen on pakko olla sisällä, vaikka raitis ulkoilma tekisi hyvää. THL:n tutkimuksen mukaan puolet vanhuspalveluiden piirissä olevista iäkkäistä kokee, ettei pääse riittävästi ulkoilemaan. Oikeus ulkoiluun on perusoikeus ja sen pitäisi toteutua kaikkien kohdalla koko Suomessa. Ulkoilulla on suuria terveysvaikutuksia niin mieleen, fyysiseen terveyteen kuin kognitiiviseen suoriutumiseen. Ulkoilu tukee tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä.

Nykypäivänä tavoitteena on, että ikäihmiset pystyisivät asumaan mahdollisimman pitkään toimintakykyisinä ja myös autettuna omassa kodissaan. Moni ikäihminen myös haluaa asua omassa kodissa, ainakin niin kauan kun se on turvallista. Oma koti ei saa muuttua vankilaksi, jossa ihminen on peloissaan, yksin ja jumissa. Kodin tulee olla turvallinen paikka, jossa on hyvä olla. Kodin ja sen lähiympäristön tulee olla esteetön ja tarvittaessa apua on saatava ulkoiluun. Vapaaehtoiset kävelykamut ovat tärkeitä. Heidän läsnäolo vähentää yksinäisyyttä ja antaa huonommin liikkuville mahdollisuuden nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja luonnonvalosta.

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan, joka järjestetään 10.9.-10.10. välisenä aikana, tavoitteena on edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti. Kampanja huipentuu Valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, jota vietetään tänä vuonna 10. lokakuuta. Haastan porvoolaiset päättäjät mukaan #vievanhusulos -kampanjaan ja sen myötä tutustumaan ikäihmisten arkeen. Porvoo järjestää kampanja aikana kimppakävelyitä vanhustyön yksiköissä ja kaupunki kannustaa ulkoilemaan tuttujen ikäihmisten kanssa. Tehdään yhdessä hyvää ja varmistetaan, että ikäihmisten hyvinvointia lisäävät maksuttomat palvelut (kuten kävelykamutoiminta, tuolijumpat ja tasapainotunnit) turvataan myös tulevaisuudessa.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 31.8.2019 Uusimaassa.