Siirry pääsisältöön

Valtuustoaloite: Ensisuoja asunnottomille nuorille

Porvoossa on tilastojen mukaan 21 nuorta asunnottomana. Nuorten asunnottomuus ei aina näy tilastoissa, sillä asunnottomat nuoret majailevat kavereilla tai ovat kirjoilla lapsuuden kodissaan. Itsenäistyminen ilman omaa kotia on monesti mahdotonta. Porvoon nuorten asumisen tukeminen ja asunnottomuuden ehkäisy 2012-2015 väliraportin ja hankesuunnitelman (20.5.2015) mukaan vuoden 2014 aikana on aloitettu erillisen nuorten asumisyksikön suunnittelu. Asia ei kuitenkaan ole edennyt.

Porvoossa toimivassa Koivulassa on 48 asumispaikkaa aikuisille ja kahdeksan yöpymispaikkaa päihtyneille. Koivulan yöpymistilat ovat kuitenkin todella pienet. Koivula on auki ympäri vuorokauden. Nuoret ovat erityisen haavoittuvia ja alttiita vaikutuksille, jonka vuoksi olisi tärkeää, että heillä olisi aikuisista päihteidenkäyttäjistä erillinen täysin oma ensisuoja. Vuoden 2018 talousarvion liitteessä tunnusluvut on arvioitu, että vuonna 2018 Koivulassa oli 80 asiakasta ja vuonna 2019 asiakkaita olisi arviolta 90. Arvion mukaan asiakkaita olisi reilusti enemmän kuin paikkoja.

Perustuslain 19 §:n 1 momentin mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Tukeen kuuluvat esimerkiksi terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän ravinnon ja asumisen järjestäminen. Sosiaalihuoltolain 21 §:n mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista, kiireellistä apua. Lisäksi asumispalveluja toteutettaessa on huolehdittava siitä, että henkilön yksityisyyttä ja oikeutta osallistumiseen kunnioitetaan ja hän saa tarpeenmukaiset kuntoutus- ja terveydenhuollon palvelut.

Porvoon ohella myös Sipoolta ja Loviisalta puuttuu nuorten ensisuoja, jonka tarve olisi ilmeinen. Naapurikuntien kanssa olisi järkevää neuvotella yhteisistä kustannuksista ja yöpaikkojen jaosta.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Porvoo ryhtyy toimiin asunnottomien nuorten oman ensisuojan järjestämiseksi joko itse tai yhdessä esimerkiksi naapurikuntien kanssa. Lisäksi Porvooseen tarvitaan haastavassa tilanteessa oleville nuorille oma asumisyksikkö.

Anette Karlsson (sd.)
Catharina von Schoultz (r.)
Elin Blomqvist-Valtonen (r.)
Tuuli Hirvilammi (vihr.)
Sirpa Hanska (vihr.)
Riitta Ahola (sd.)
Markus Hammarström (sd.)
Matti Valasti (sd.)
Tuula Virkki (sd.)
Jussi Sairanen (sd.)
Marko Piirainen (sd.)
Pasi Siltakorpi (vihr.)
Jaakko Westerlund (vihr.)
Anne Wetterstrand (vihr.)
Joonas Dachinger (vas.)
Pete Lattu (vihr.)
Mika Varpio (vihr.)
Gia Mellin-Kranck (r.)
Patrik Björkman (r.)
Mikael Kulju (r.)
Laura Karén (r.)
Jamil Jamal
Tuomas Kanervala (kesk.)
Anne Korhonen (kesk.)
Eija Saarela (kesk.)
Hanna Lönnfors (r.)
Mats Nyman (r.)
Björn Sundqvist (r.)
Nea Hjelt (kok.)
Kristel Pynnönen (r.)
Juha Kittilä (kok.)
Anders Rosengren (r.)
Bodil Lund (r.)
Tom Blomqvist (kok.)
Irmeli Hoffrén (kok.)
Markku Välimäki (kok.)
Johan Söderberg (r.)
Pehr Sveholm (r.)