Siirry pääsisältöön

Irti digimaailman paineista

Selaillessani sosiaalista mediaa törmäsin valokuvaaja Eric Pickersgrillin Removed-valokuvasarjaan. Hän on poistanut kuvista älylaitteet. Kuvasarja oli pysäyttävä, erityisesti siksi, että tunnistin kuvista itseni ja lähipiirini. Älylaitteet ovat niin iso osa arkeamme, ettei sitä edes tule ajateltua. Älypuhelin toimii herätyskellona, jonka jälkeen aamu alkaa selaillessa sosiaalista mediaa. Älylaite on mukana koko päivän ja illalla vielä viimeisenä nenän edessä ennen nukkumaan menoa. Reilu kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen - puheluiden ja tekstareiden lisäksi puhelimessa oli vain matopeli ja huonolaatuinen kamera.

Digimaailma on vallannut monien arjen vauhdilla. Meillä ei vielä ole laajoja tutkimuksia siitä, millaisia vaikutuksia sillä tulee olemaan ihmiseen, erityisesti lasten sosiaalisiin taitoihin, oppimiseen ja muuhun kehitykseen. Koulutuksen asiantuntija Pasi Sahlbergin mielestä Pisa-tulosten heikentymisen taustalla saattaa olla älypuhelin. Hän perustelee asiaa sillä, että nuoret ovat koukuttuneita älylaitteisiin, mikä vie aikaa esimerkiksi nukkumiselta ja lukemiselta. Oman kokemukseni mukaan hän ei ole väärässä, sillä viehän älylaite ison osan ajasta.

Suomalaisten lukutaito on heikentynyt. Peruskoulun päättää uusimman Pisa-tutkimuksen mukaan joka vuosi noin 6 000 nuorta, joilla ei ole riittävää lukutaitoa. Se tarkoittaa 11 prosenttia ikäluokasta, ja osuus on kasvanut hiljalleen 2000-luvun mittaan. Opettajat nimeävät älypuhelimet yhdeksi syypääksi lukemisen hiipumiseen. Jokin aika sitten tietokoneet ja pelikonsolit veivät lasten huomion, mutta niitä pääsi pelaamaan vain kotona tai kaverin luona. Nyt puhelin ja internet ovat mukana kaikilla ja kaikkialla.

Ranskassa kännyköiden käyttö on lailla kiellettyä oppituntien aikana ja syyskuun alusta kielto tulee ulottumaan koko koulupäivään. Puhelimia ei jatkossa oteta esille edes pitkillä välitunneilla. Kännyköitä ei myöskään sallita koulupäivän aikana Belgiassa. Keskustelu älylaitteiden turvallisesta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä sekä mahdollisista rajoituksista on tervetullutta myös Suomessa.

Anette Karlsson